Wykonanie
Składniki: (blacha o rozm. 40X25cm)Ciasto:300g
mąki pszennej tortowej,85g
cukru pudru,1
jajo,2
żółtka,85g zimnego
masła niesolonego,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,Masa serowa:1 kg
twarogu sernikowego mielonego,1/2 szklanki
oleju (125ml),1
jajo,4
żółtka,250g
cukru,2 budynie
waniliowe bez
cukru,2 szklanki
mleka (500ml).Pianka:szczypta
soli,
białka z 6 jaj,260g
cukru.Ponadto:
masło do wysmarowania blachy,
mąka do obsypania blachy.Przygotowanie:Ciasto:Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę na ciasto wysmarować
margaryną i oprószyć
mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować tak by było na całej powierzchni
spodu blachy. Ponakłuwać widelcem.Masa serowa:Wszystkie składniki na masę
serową zmiksować - tak by powstała jednolita masa. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 45min.Pianka:
Jajka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier - ubijać do momentu uzyskjania sztywnej, gładkiej masy. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto i piec 15min.Uwaga!!! Piec w rozgrzanym piekarniku do 170stopni C. 45min. ciasto z masą
serową + 15min. z pianką = łącznie 1h.Kropki na wierzchu ciasta, tzw. złota rosa wyjdą same gdy ciasto ostygnie.
Smacznego!!!