Wykonanie
Składniki:Spód z ciasta:1 szklanka
mąki120 g
cukru120 g
masła1
jajko0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soliMasa serowa:1 kg
sera białego (najlepiej z wiaderka)4
jajka4
żółtka1 szklanka
cukru¾ szklanki
oleju2 szklanki
mleka2 budynie
waniliowePiana na wierzch:4
białka½ szklanki
cukruWszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując
mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną
margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.Wszystkie składniki na masę
serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę
serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.Ubijamy
białka, pod koniec ubijania dodajemy
cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie czekamy na pierwsze krople słodkiej rosy :)
Smacznego :)