Wykonanie
Podejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na prawdę warto się skusić. Idealnie delikatny w strukturze, niezwykle uroczy z kropelkami rosy na wierzchu i przede wszystkim obłędnie pyszny. Ten sernik u nas w domu cieszył się ogromnym powodzeniem. Uczciwie się przyznam, że dłuuugo zabierałam się za upieczenie tego sernika, nie lubię porażek, zwłaszcza w kuchni, a tu obawiałam się, że rosa nie wyjdzie i nie będzie już miał takiego uroku. Udało się za pierwszym razem. Skorzystałam z przepisu i porad Kasi, bardzo ważne jest, żeby nie spiec piany, wtedy rosa się uda. Chociaż nawet, gdyby ta rosa nie wyszła sernik z rosą jest tak pysznym
ciastem, że nie żałowałabym, że go upiekłam. Polecam, bo warto:)
Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za
Kasią :Spód z ciasta1 szklanka
mąki120 g
cukru120 g
margaryny1
jajko0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soliMasa serowa1 kg
sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)4
jajka4
żółtka1 szklanka
cukru¾ szklanki
oleju2 szklanki
mleka2 budynie
waniliowePiana na wierzch4
białka½ szklanki
cukruWszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując
mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną
margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.Wszystkie składniki na masę
serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę
serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.Ubijamy
białka, pod koniec ubijania dodajemy
cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.Wyjmujemy z piekarnika.Smacznego