ßßß
Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią :Spód z ciasta1 szklanka mąki120 g cukru120 g margaryny1 jajko0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soliMasa serowa1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)4 jajka4 żółtka1 szklanka cukru¾ szklanki oleju2 szklanki mleka2 budynie waniliowePiana na wierzch4 białka½ szklanki cukruWszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.Wyjmujemy z piekarnika.Smacznego