Wykonanie


Składniki:( forma o wym. 38x25cm )
Ciasto:
2 szklanki
mąki pszennej (330g),
125g
masła zimnego,
1/2 szklanki
cukru (120g),
1
jajko,
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Masa twarogowa:
1kg tłustego
twarogu,
1 szklanka
cukru (230g),
2 duże łyżki
cukru,
4
żółtka,
1
jajko całe,
2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru,
1/2 szklanki
oleju (125ml),
2 szklanki
mleka (500ml),
5
białek,
szczypta
soli.
Kruszonka:
1 paczka wiórek
kokosowych (200g),
1
żółtko,
65-85g miękkiego
masła.
Ponadto:
puszka
brzoskwiń lub
brzoskwinie z kompotu (250g po odsączeniu),
masło do wysmarowania formy,
mąka do posypania formy.
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki na ciasto.
Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy. Ponakłuwać widelcem.
Twaróg zmielić trzykrotnie. Wszystkie składniki na masę
twarogową ( oprócz
białek, szczypty
soli i dwóch łyżek
cukru) razem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać
cukier.
Ubitą pianę powoli i delikatnie połączyć ze zmiksowaną masą - można połączyć mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
Masę wylać do formy. Poukładać odsączone i pokrojone na kawałki
brzoskwinie.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35min w 180stopniach.
Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Kruszonką obsypać górę ciasta i piec jeszcze 15minut. Górę ciasta można przykryć folią luminiową by wiórki się za mocno nie spiekły.
Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.


Smacznego!!!