ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki:( forma o wym. 38x25cm )
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (330g),
125g masła zimnego,
1/2 szklanki cukru (120g),
1 jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa twarogowa:
1kg tłustego twarogu,
1 szklanka cukru (230g),
2 duże łyżki cukru,
4 żółtka,
1 jajko całe,
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
1/2 szklanki oleju (125ml),
2 szklanki mleka (500ml),
5 białek,
szczypta soli.
Kruszonka:
1 paczka wiórek kokosowych (200g),
1 żółtko,
65-85g miękkiego masła.
Ponadto:
puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu (250g po odsączeniu),
masło do wysmarowania formy,
mąka do posypania formy.
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy. Ponakłuwać widelcem.
Twaróg zmielić trzykrotnie. Wszystkie składniki na masę twarogową ( oprócz białek, szczypty soli i dwóch łyżek cukru) razem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier.
Ubitą pianę powoli i delikatnie połączyć ze zmiksowaną masą - można połączyć mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
Masę wylać do formy. Poukładać odsączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35min w 180stopniach.
Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Kruszonką obsypać górę ciasta i piec jeszcze 15minut. Górę ciasta można przykryć folią luminiową by wiórki się za mocno nie spiekły.
Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/07/sernik-z-brzoskwiniami.html