ßßß Cookit - przepis na Sernik kakaowy z kokosową bezą

Sernik kakaowy z kokosową bezą

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię serniki. I jak się pytam moich chłopaków co chcą słodkiego to prawie zawsze wołają sernik lub jabłecznik. Ten serniczek zrobiłam na imieninki mojego męża. Zawsze go robiłam w wersji podstawowej, tym razem dodałam kakao, aby nieco zmienił swój wygląd.
Wyszedł pyszny, zawsze rozpływa się w ustach. Z podanych porcji wychodzi spora blaszka, jest czym dzielić bliskich i znajomych.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 1 kg twarogu (ja dałam dobrej jakości z wiaderka)
- 250 g cukru
- 2 jajka, 3 żółtka
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki kakao (od Eko Maja)
kokos
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pozostałe 4 białka
- masło do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko i żółtko oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Wykładamy go na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, rozprowadzamy po całej powierzchni i delikatnie ugniatamy, aby ciasto równomiernie pokryło całą blaszkę.
Do misy miksera wbijamy jajka i żółtka, dodajemy cukier i cukier z wanilią i miksujemy na puszystą masę. Budynie mieszamy z mlekiem w osobnej misce. Do masy jajecznej, przy włączonym mikserze dodajemy olej, następnie porcjami dodajemy ser i na koniec wlewamy budynie z kakao. Masa jest dość rzadka, nie przejmujcie się tym. Taką masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 1 godzinę. Nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika.
Przygotowujemy kokos - do misy miksera wlewamy pozostałe na białka i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy już delikatnie łyżką.
Po godzinie pieczenia sernika wyjmujemy go i smarujemy wierzch pianą z kokosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika - 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Wyciągamy i studzimy, przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2016/02/sernik-kakaowy-z-kokosowa-beza.html