ßßß
Bardzo lubię serniki. I jak się pytam moich chłopaków co chcą słodkiego to prawie zawsze wołają sernik lub jabłecznik. Ten serniczek zrobiłam na imieninki mojego męża. Zawsze go robiłam w wersji podstawowej, tym razem dodałam kakao, aby nieco zmienił swój wygląd.Wyszedł pyszny, zawsze rozpływa się w ustach. Z podanych porcji wychodzi spora blaszka, jest czym dzielić bliskich i znajomych.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 300 g mąki pszennej- 150 g masła- 1 jajko, 1 żółtko- 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa- 1 kg twarogu (ja dałam dobrej jakości z wiaderka)- 250 g cukru- 2 jajka, 3 żółtka- 120 ml oleju- 1 łyżeczka cukru z wanilią- 500 ml mleka- 2 budynie waniliowe- 3 łyżki kakao (od Eko Maja)kokos- 100 g wiórek kokosowych- 4 łyżeczki cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- pozostałe 4 białka- masło do wysmarowania blaszki- bułka tarta do posypaniaWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko i żółtko oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Wykładamy go na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, rozprowadzamy po całej powierzchni i delikatnie ugniatamy, aby ciasto równomiernie pokryło całą blaszkę.Do misy miksera wbijamy jajka i żółtka, dodajemy cukier i cukier z wanilią i miksujemy na puszystą masę. Budynie mieszamy z mlekiem w osobnej misce. Do masy jajecznej, przy włączonym mikserze dodajemy olej, następnie porcjami dodajemy ser i na koniec wlewamy budynie z kakao. Masa jest dość rzadka, nie przejmujcie się tym. Taką masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 1 godzinę. Nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika.Przygotowujemy kokos - do misy miksera wlewamy pozostałe na białka i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy już delikatnie łyżką.Po godzinie pieczenia sernika wyjmujemy go i smarujemy wierzch pianą z kokosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika - 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.Wyciągamy i studzimy, przechowujemy w lodówce.
