ßßß Cookit - przepis na Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami

Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Obiecany styczniowy sernik (lody kokosowe też się doczekają ;)), z dodatkiem kajmaku i orzechów włoskich. Okrutnie słodki, ale równie dobry... :) Polecam!
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na 3 kruche spody
400 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g masła, zimnego
2 duże żółtka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie - wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać widelcem.
Piec przez około 25 minut (lub do zezłocenia) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.
masa serowa
kilogram twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g masła, w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka, białka i żółtka osobno
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1/3 szklanki mleka
ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku
dodatkowo
puszka ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
150 g orzechów włoskich
Masło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
Jeden z wcześniej upieczonych placków zapiąć w tortownicy. Posmarować połową kajmaku i posypać połową grubo posiekanych orzechów. Na niego wylać połowę masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Posmarować pozostałym kajmakiem i posypać orzechami. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.
Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/03/Sernik-gotowany-z-kajmakiem-i-orzechami.html