ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem

nazwa

Wykonanie

sobota, 18 Maj 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Wbrew pozorom szybkie i proste do przygotowania. Słodki budyń łagodzi kwaśny smak rabarbaru. Najlepsze w dniu upieczenia. Następnego dnia ciasto traci swoją kruchość i robi się bardziej miękkie z powodu soku z owoców i budyniu.
Składniki na kruche ciasto:
200 g masła lub margaryny
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
1 całe jajko i 2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litr mleka
około 6 łodyg rabarbaru
cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 wkładamy do zamrażarki a 2/3 cienko wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną i posypaną kaszą manną lub bułką tartą formę (u mnie forma 40 x 25 cm).
Rabarbar oczyszczamy i kroimy w 1-centymetrowe plasterki. Wykładamy na ciasto.
Gotujemy budynie według opisu na opakowaniu. Gorące wylewamy na ciasto.
Wyciągamy z zamrażarki pozostałe ciasto i trzemy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na budyń.
Wkładamy ciasto do piekarnika na 45-50 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ wypłynie z niego budyń. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Polecam! Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem