ßßß

ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej6 żółtek250 gramów masła lub margaryny2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 płaskie łyżki cukru z waniliąszczypta solipianka śmietanowa:1200 gramów kwaśnej śmietany 18%1 pełna szklanka cukru2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)6 białekszczypta solidodatkowo:cukier puder do posypaniaMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, wbijamy żółtka, dodajemy masło lub margarynę, zagniatamy kruche ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3.
Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.Blaszkę 25x30 cm ewentualnie kwadratową 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.
Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.
Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.Potem dodajemy stopniowo śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników.Masę śmietanową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch pianki ścieramy je na dużych oczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.UWAGA:Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.

