Wykonanie
Doskonałe ciasto...delikatne jak chmurka, pyszne i bardzo łatwe! Poza tym ciasto jest rozwojowe, bo:1. Spód ciasta kruchego możemy posmarować ulubionym
dżemem lub powidłami.2. Na piance możemy poukładać drobne
owoce lub większe pokrojone na małe kawałki.3. Do masy można sypnąć dwie duże garście
wiórków kokosowych i wymieszać.4. Zastosować punkty 1-3 jednocześnie :))W każdej wersji - znakomite, polecam serdecznie, przepis wypatrzony na blogu Mariolki .
ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej6
żółtek250 gramów
masła lub
margaryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru2 płaskie łyżki
cukru z
waniliąszczypta
solipianka śmietanowa:1200 gramów kwaśnej
śmietany 18%1 pełna szklanka
cukru2 budynie
śmietankowe bez
cukru (każdy po 40 g)6
białekszczypta
solidodatkowo:
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia,
cukrami i
solą, wbijamy
żółtka, dodajemy
masło lub
margarynę, zagniatamy kruche ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3.
Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.Blaszkę 25x30 cm ewentualnie kwadratową 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (
boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.
Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, wsypujemy
cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej
bezy.
Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
Potem dodajemy stopniowo
śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników.Masę
śmietanową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch pianki ścieramy je na dużych oczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.UWAGA:Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.Jeszcze ciepłe obficie posypujemy
cukrem pudrem.