ßßß


ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej6 żółtek250 gramów zimnego masła lub margaryny2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 płaskie łyżki cukru z waniliąszczypta solimasa sernikowa:1200 gramów jogurtu greckiego (miałam 3 kubeczki po 400 gramów każdy)1 pełna po brzegi szklanka cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dajcie jeszcze dodatkowo 3 kopiaste łyżki)6 białekszczypta soli2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g proszku)2 łyżki cukru waniliowegododatkowo:1 puszka brzoskwińewentualnie cukier puder do posypaniaMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.
Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.UWAGA:Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.