Wykonanie
Jakiś czas temu upiekłam pyszne ciasto z
malinami z bloga Pani Doroty . Dziś nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam.
Składniki:Kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej (450g),250g
masła lub
margaryny, zimnego,2 łyżeczki
proszku do pieczenia (8g),3 łyżki
cukru pudru (35g),5
żółtek.Budyniowa pianka:5
białek,1 szklanka drobnego
cukru,16g
cukru waniliowego,2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko
budyń z
cukrem, użyć mniej drobnego
cukru,1/2 szklanki
oleju słonecznikowego.Ponadto:500g
malin,
cukier puder do posypania.Przygotowanie:
Masło pokroić w kostkę.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać
cukier puder,
żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto byłoby zbyt suche, dodać łyżkę lub dwie
wody. Podzielić na dwie części, ale nie równe ( 60% i 40%), włożyć w woreczek lub zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Formę do ciasta (wym. mniej więcej 33x20cm) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta i lekko dłonią przyklepać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i podpiec przez 20minut. Gdy ciasto ostygnie, dopiero zacząć robić lekką budyniową piankę.
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli drobny
cukier i
cukier waniliowy, a następnie proszek budyniowy. Na końcu wlewać powoli
olej - również miksując. Gdy wszystkie składniki się połączą można wyłożyć ubitą pianę na podpieczony, całkowicie ostudzony spód ciasta. Wyrównać i wyłożyć
maliny - najlepiej dziurkami do góry.
Maliny delikatnie dłonią lub
łopatką wcisnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec ok.30-40min w rozgrzanym piekarniku 190stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać wierzch ciasta
cukrem pudrem.Smacznego!!!