Wykonanie
Nie
będę bardzo oryginalna przekazując ten przepis na kr uche ciasto z
malinami i lekką budyniową pianką bowiem ciasto to, jest chyba jednym z najpopularniejszych w tym sezonie, sądząc po ilości wpisów na blogach. Nie dziwię się powodzeniu, bo jest rzeczywiście bardzo dobre. W ciągu ostatniego miesiąca piekłam je już 4
razy. Pierwszy raz lekko mnie rozczarował, za bardzo czułam
budyń(dlatego ważne jest, by dobrze go ubić) i brakowało mi w nim nieco
słodyczy. Jednak zachwyt rodziny i znajomych spowodował, że podejmowałam kolejne próby. W końcu, przy trzeciej próbie udzielił się i mnie. Dzisiejsza wersja z
malinami i
borówkami - idealna. Tym, którzy jeszcze nie piekli tego ciasta - polecam!Przepis od Dorotki z Moich Wypieków
Składniki na kruche ciasto:2 1/2 szklanki
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekSkładniki na budyniową piankę:5
białek1 szklanka drobnego
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego(ja
daję 1 łyżeczkę ekstraktu z
wani2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru(21/2 szklanki
oleju słonecznikowego500 g
malincukier puder do posypania
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciast(ja robię to hakiem) Jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki
wody. Ciasto dzielimy na 2 części ok 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy(można dzień wcześniej).Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 st(ja piekę w 180st) przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Kiedy podpieczony spód jest wystudzony zaczynamy ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił(to ważne!) Strużką wlewamy
olej, cały czas miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto
maliny(otworkami do góry) i lekko wpychamy je
łopatką w piankę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta(40%).Pieczemy w temperaturze 190 st (ja 180st) przez około 30-40 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy
cukrem pudrem.