Wykonanie
Ciasto to zrobiłam na urodziny szwagra. Dojechało w połowie bo nie mogłam się od niego oderwać, takie dobre. Delikatna pianka z dodatkiem budyniu,
brzoskwiniń ( według mnie najlepiej pasują i najlepiej z puszki ), kruche ciasto - idealne połączenie. Dobrze wyważona słodkość. Na pierwszy rzut oka przypomina sernik i tak też większość na początku myślała. Gorąco polecam to ciacho, przepyszne :) Przepis z bloga
Cake Time .
Składniki na kruche ciasto :2,5 szklanki
mąki pszennej250 g zimnego
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder mieszamy razem. Następnie dokładamy pokrojone zimne
masło i siekamy nożem, żeby się połączyło z
mąką ( ma
mieć konsystencję kruszonki ). Kolejno dokładamy
żółtka i wyrabiamy rękoma na gładką masę. Staramy się to zrobić w miarę szybko a jeśli będzie za suche można dodać 1 lub 2 łyżki zimnej
wody. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Jedna 60 %, druga 40 % . Każdą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Czekamy aż ciasto zamarznie wtedy lepiej będzie się ścierało na tarce.Większą część ( 60 % ) zamrożonego ciasta wyciągamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach na blachę o wymiarach 22x33 cm wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starte ciasto ugniatamy rękoma aby powierzchnia była równa. Według mnie równie dobrze można je rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nie czekałam aż ta część ciasta całkiem mi się zamrozi, wyjęłam je po około 30-45 minutach. Spód pieczemy w temp. 190°C przez 20 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia.Budyniowa pianka :5
białek1 szklanka
cukruopakowanie
cukru waniliowego ( 16 g )2 opakowania ( 2 x 40 g ) budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru ( u mnie
waniliowy )1/2 szklanki
oleju słonecznikowegopuszka
brzoskwiń ( 500 g ) lub innych
owoców. Mogą być mrożone ( przed wyłożeniem na ciasto nie rozmrażamy ich )
Białka najlepiej jakby były temp. pokojowej wtedy lepiej się ubiją. Ubijamy
białka na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy po jednej łyżce
cukru wymieszanego z
cukrem waniliowym. Kolejno cały czas miksując dodajemy partiami
budyń w proszku. Na końcu cienką stróżką wlewamy
olej. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.Na wystudzony spód nakładamy budyniową piankę. Równamy wierzch. Na nią dajemy pokrojone
owoce ( ja wcześniej
brzoskwinie dobrze odsączyłam z zalewy ) lekko dociskając je do pianki. Na sam wierzch ścieramy pozostałe 40 % zamrożonego kruchego ciasta. Pieczemy w temp. 190°C przez 30-40 minut.Dla chętnych można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)