ßßß Cookit - przepis na Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jeden z moich ulubionych polskich serników. Warstwy sera i jabłek doskonale się uzupełniają. Piekę go zawsze na szczególne okazje ;-).
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 - 200ºC przez 15 - 20 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml kwaśnej śmietany 18%
120 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde opakowanie o wadze 40 g)
32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie)
Ponadto:
800 g jabłek
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.
Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.
Więcej o tym, jak upiec perfekcyjny sernik .
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-jablkami