ßßß
Sernik z mojego domu rodzinnego, także darzę ten przepis dużym sentymentem. Mimo upływu czasu, lubię go nadal. Tym bardziej, że jest to jeden z najlepszych polskich serników - ciężki, intensywny, wilgotny. Szczególnie lubię, gdy upiecze go Tata...Składniki na kruche ciasto:500 g mąki pszennej200 g masła, zimnego200 g cukru pudru1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)1 jajko4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaPodane powyżej składniki są na dużą blachę "piekarnikową".Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na masę serową:2 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie10 jajek (białka oddzielone od żółtek)1,5 kostki masła (1 kostka = 250 g)2 szklanki drobnego cukru do wypieków2 opakowania cukru wanilinowego (16 g w każdym opakowaniu)pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszku budyniowego, opakowanie 40 g)bakalie - wedle uznaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wmiksować budyń i bakalie.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.Smacznego :-).