Wykonanie
Nie wyciągajcie pochopnych wniosków z fotografii pierwszej - to nie jest sernik
kokosowy. Przepis ten wrzuciła do moich zakładek Cleo80 (dziekuję!), lekko go zmodyfikowałam, ponieważ skład bardzo przypomina popularny sernik z rosą. Mój piekarnik jest ostatnio wredny (ale nie
będę mówić tego na głos, bo jak powiedziałam tak o mikserze, to mi się zepsuł :D), więc rosa i tak by mi pewnie nie wyszła - a dodatek kokosowej pierzynki to świetny pomysł :-). Oczywiście, wiórki można pominąć (jeśli Wam nie pasują) i sernik będzie równie pyszny. Przede wszystkim jest bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, i ma tyle ciasta na spodzie, ile lubię... czyli mało ;-). I jest z prawdziwego polskiego
twarogu, a polowałam na niego w polskim sklepie prawie dwa tygodnie :-). Polecam!Składniki na spód:1,5 szklanki
mąki pszennej125 g
masła, zimnego2
żółtka (
białka odłożyć na pianę)1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
wodyWszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub dłużej, do zezłocenia.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego, bez
cukru3/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki
oleju rzepakowego2 szklanki pełnego
mleka1
jajko4
żółtka (
białka odłożyć na pianę)
aromat waniliowy lub ekstrakt z
wanilii (do smaku)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową wylać na upieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być.Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.Chwilę wcześniej pozostałe
białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki drobnego
cukru do wypieków (
cukier dodajemy łyżka po łyżce do ubijanych
białek!). Dodać 100 g
wiórków kokosowych (niekoniecznie), delikatnie wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 15
miut, do zezłocenia pianki.Smacznego :-).