ßßß Cookit - przepis na Sernik pod kokosową pierzynką ...

Sernik pod kokosową pierzynką ...

nazwa

Wykonanie

Nie wyciągajcie pochopnych wniosków z fotografii pierwszej - to nie jest sernik kokosowy. Przepis ten wrzuciła do moich zakładek Cleo80 (dziekuję!), lekko go zmodyfikowałam, ponieważ skład bardzo przypomina popularny sernik z rosą. Mój piekarnik jest ostatnio wredny (ale nie będę mówić tego na głos, bo jak powiedziałam tak o mikserze, to mi się zepsuł :D), więc rosa i tak by mi pewnie nie wyszła - a dodatek kokosowej pierzynki to świetny pomysł :-). Oczywiście, wiórki można pominąć (jeśli Wam nie pasują) i sernik będzie równie pyszny. Przede wszystkim jest bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, i ma tyle ciasta na spodzie, ile lubię... czyli mało ;-). I jest z prawdziwego polskiego twarogu, a polowałam na niego w polskim sklepie prawie dwa tygodnie :-). Polecam!
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła, zimnego
2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub dłużej, do zezłocenia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki pełnego mleka
1 jajko
4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na upieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być.
Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.
Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki drobnego cukru do wypieków (cukier dodajemy łyżka po łyżce do ubijanych białek!). Dodać 100 g wiórków kokosowych (niekoniecznie), delikatnie wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 15 miut, do zezłocenia pianki.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-pod-kokosowa-pierzynka