Wykonanie
Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym
sosem jogurtowo-czosnkowym.
Składniki:* na ciasto:400 g
mąki pszennej200 g zimnego, posiekanego
masłasólżółtko55 ml zimnej
wody* na farsz:400 g
mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego)1 mała
cebula, pokrojona w kostkę3 duże ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę3 łyżki
oleju rzepakowegosólpieprzgałka muszkatołowa180-200 g
serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku
czosnkowym)* dodatkowo:
białko do posmarowania pierożkówPrzygotowanie:Najpierw zajęłam się
ciastem. Do miski robota przesiałam
mąkę, dodałam szczyptę
soli i posiekane
masło. Wymieszałam. Dodałam
żółtko i
wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto.Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki.Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany
olej wrzuciłam
cebulkę,
szpinak oraz
czosnek i dusiłam na wolnym ogniu, aż
szpinak się rozmroził.Doprawiłam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową do smaku, poddusiłam jeszcze przez 3 minuty. Lekko przestudziłam.Do ciepłego
szpinaku dodałam
serek i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.Zimne ciasto rozwałkowałam cienko na blacie obsypanym
mąką i pokroiłam w kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm).Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu).Pierożki posmarowałam
białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.