ßßß Cookit - przepis na Kruche pierożki ze szpinakiem

Kruche pierożki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Składniki:
* na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g zimnego, posiekanego masła
sól
żółtko
55 ml zimnej wody
* na farsz:
400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego)
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
180-200 g serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku czosnkowym)
* dodatkowo:
białko do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
Najpierw zajęłam się ciastem. Do miski robota przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli i posiekane masło. Wymieszałam. Dodałam żółtko i wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto.
Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki.
Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany olej wrzuciłam cebulkę, szpinak oraz czosnek i dusiłam na wolnym ogniu, aż szpinak się rozmroził.
Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, poddusiłam jeszcze przez 3 minuty. Lekko przestudziłam.
Do ciepłego szpinaku dodałam serek i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto rozwałkowałam cienko na blacie obsypanym mąką i pokroiłam w kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm).
Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu).
Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/05/kruche-pierozki-ze-szpinakiem.html