ßßß


Przepis na około 50 pierogów:1/2 kg mąki1 żółtko1 łyżka soli3 łyżki oleju rzepakowegominimum 350 ml wrzącej wodyNadzienie:400 gram mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka masłaszczypta pieprzu i soli1 łyżeczka mąkiSzpinak podsmażamy na maśle, dodajemy posiekane ząbki czosnku, kiedy ładnie się przesmaży (wchłonie masło), wtedy doprawiamy sola i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy 1 łyżeczkę mąki- aby szpinak w czasie gotowania nie puszczał soku.W miseczce mieszamy mąkę z solą, wbijamy żółtko, wlewamy olej i łyżką mieszamy składniki, następnie powoli dolewamy wrzącej wody stopniowo, dalej mieszając. Zagarniamy mąkę, znowu dolewamy wrzątku i sprawdzamy czy ciasto da się już zagnieść.Wykładamy ciasto pierogowe na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy i w zależności od konsystencji dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Wyrabiamy gładkie ciasto. Kiedy ciasto jest już mięciutkie i gładkie, dzielimy je na części, po kolei rozwałkowujemy cienko, wykrawamy krążki i nadziewamy.Pierogi wrzucamy na gorącą, osoloną wodę, od momentu wypłynięcia, gotujemy jeszcze 5 minut.