Wykonanie


Bardzo praktyczny przepis na
kurczaka w stylu azjatyckim. Bazowa chińska marynata z
sosem sojowym,
octem ryżowym,
miodem i
czosnkiem. Przyda sie wszystkim fanom chińskiego jedzenia! Na patelnię wrzucić też możecie ulubione warzywa czy
makaron ryżowy. Tego typu
kurczak gości na naszym
stole przynajmniej kilka
razy w miesiącu.(2-3 porcje)1 podwójna
PIERŚ Z KURCZAKA lub
FILET Z INDYKA1 DUŻA
CEBULA2 ŁYŻKI
MIODUOLIWA Z OLIWEK/
OLEJ1 łyżka
MĄKI ZIEMNIACZANEJ/
SKROBII KUKURYDZIANEJPIEPRZmarynata:3 łyżki
OCTU RYŻOWEGO3 łyżki
SOSU SOJOWEGO2 ZĄBKI
CZOSNKU2 łyżki
OLIWY Z OLIWEK/OLEJUdodatkowo:PODPRAŻONY
SEZAMULUBIONE WARZYWA np cienko pokrojona
papryka,
cukinia,
fasolkaMAKARON SOJOWY/RYŻOWY/UDON/RYŻnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Kurczaka kroimy w gubą kostkę lub fileciki i przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i pozostałe składniki marynaty, mieszamy i schładzamyW międzyczasie
cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę i smażymy 5-6 minut.Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
miód i smażymy na małym ogniu kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając –
cebulka powinna być miękka i złotobrązowa. Przekładamy ją na osobny talerzyk.Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowanego
kurczaka (marynatę zostawiamy na później). Gdy
mięso się zrumieni dodajemy skarmelizowaną
cebulę. Marynatę łączymy z
mąką ziemniaczaną i ok. 150ml ciepłej
wody (najlepiej połączyć składniki przy użyciu rózgi – nie powstaną wtedy grudki
mąki) i dodajemy do
kurczaka.Całość podgrzewamy 1-2 minuty,doprawiamy
pieprzem do smaku. Gotowe!

(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowca
7 sposobów na super marynaty do
mięs i warzyw

aromatyczne
chilli z
wołowiną