ßßß

Bardzo praktyczny przepis na kurczaka w stylu azjatyckim. Bazowa chińska marynata z sosem sojowym, octem ryżowym, miodem i czosnkiem. Przyda sie wszystkim fanom chińskiego jedzenia! Na patelnię wrzucić też możecie ulubione warzywa czy makaron ryżowy. Tego typu kurczak gości na naszym stole przynajmniej kilka razy w miesiącu.(2-3 porcje)1 podwójna PIERŚ Z KURCZAKA lub FILET Z INDYKA1 DUŻA CEBULA2 ŁYŻKI MIODUOLIWA Z OLIWEK/ OLEJ1 łyżka MĄKI ZIEMNIACZANEJ/ SKROBII KUKURYDZIANEJPIEPRZmarynata:3 łyżki OCTU RYŻOWEGO3 łyżki SOSU SOJOWEGO2 ZĄBKI CZOSNKU2 łyżki OLIWY Z OLIWEK/OLEJUdodatkowo:PODPRAŻONY SEZAMULUBIONE WARZYWA np cienko pokrojona papryka, cukinia, fasolkaMAKARON SOJOWY/RYŻOWY/UDON/RYŻnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Kurczaka kroimy w gubą kostkę lub fileciki i przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki marynaty, mieszamy i schładzamyW międzyczasie cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy 5-6 minut.Gdy cebula się zeszkli dodajemy miód i smażymy na małym ogniu kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając – cebulka powinna być miękka i złotobrązowa. Przekładamy ją na osobny talerzyk.Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowanego kurczaka (marynatę zostawiamy na później). Gdy mięso się zrumieni dodajemy skarmelizowaną cebulę. Marynatę łączymy z mąką ziemniaczaną i ok. 150ml ciepłej wody (najlepiej połączyć składniki przy użyciu rózgi – nie powstaną wtedy grudki mąki) i dodajemy do kurczaka.Całość podgrzewamy 1-2 minuty,doprawiamy pieprzem do smaku. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
7 sposobów na super marynaty do mięs i warzyw
aromatyczne chilli z wołowiną