ßßß Cookit - przepis na najprostszy kurczak po azjatycku z karmelizowaną cebulą

najprostszy kurczak po azjatycku z karmelizowaną cebulą

nazwa

Wykonanie

Bardzo praktyczny przepis na kurczaka w stylu azjatyckim. Bazowa chińska marynata z sosem sojowym, octem ryżowym, miodem i czosnkiem. Przyda sie wszystkim fanom chińskiego jedzenia! Na patelnię wrzucić też możecie ulubione warzywa czy makaron ryżowy. Tego typu kurczak gości na naszym stole przynajmniej kilka razy w miesiącu.
(2-3 porcje)
1 podwójna PIERŚ Z KURCZAKA lub FILET Z INDYKA
1 DUŻA CEBULA
2 ŁYŻKI MIODU
OLIWA Z OLIWEK/ OLEJ
1 łyżka MĄKI ZIEMNIACZANEJ/ SKROBII KUKURYDZIANEJ
PIEPRZ
marynata:
3 łyżki OCTU RYŻOWEGO
3 łyżki SOSU SOJOWEGO
2 ZĄBKI CZOSNKU
2 łyżki OLIWY Z OLIWEK/OLEJU
dodatkowo:
PODPRAŻONY SEZAM
ULUBIONE WARZYWA np cienko pokrojona papryka, cukinia, fasolka
MAKARON SOJOWY/RYŻOWY/UDON/RYŻ
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Kurczaka kroimy w gubą kostkę lub fileciki i przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki marynaty, mieszamy i schładzamy
W międzyczasie cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy 5-6 minut.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy miód i smażymy na małym ogniu kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając – cebulka powinna być miękka i złotobrązowa. Przekładamy ją na osobny talerzyk.
Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowanego kurczaka (marynatę zostawiamy na później). Gdy mięso się zrumieni dodajemy skarmelizowaną cebulę. Marynatę łączymy z mąką ziemniaczaną i ok. 150ml ciepłej wody (najlepiej połączyć składniki przy użyciu rózgi – nie powstaną wtedy grudki mąki) i dodajemy do kurczaka.
Całość podgrzewamy 1-2 minuty,doprawiamy pieprzem do smaku. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
7 sposobów na super marynaty do mięs i warzyw
aromatyczne chilli z wołowiną
Źródło:http://thefoodtime.com/najprostszy-kurczak-po-azjatycku-z-karmelizowana-cebula