ßßß


Kolejnym punktem w tym inspirującym spotkaniu były warsztaty dekoracji stołu, które wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim prowadziła Katarzyna Sawicka.
Następnie to co lubię najbardziej, czyli gotowanie. Podzieliliśmy się na cztery grupy, gdzie każda z ekip gotowała określone dania, innym sprzętem marki Tefal. Jedna z grup używała mojego ulubionego parowaru, ja tym razem robiłem krem z marchewki :) Przy pracy wspomagali nas pracownicy marki Tefal, którzy wyjaśniali działanie wszystkich sprzętów kuchennych,
Krem z marchewki na mleku kokosowym.Przepis na 4 porcje:Marchew 1kgMleko kokosowe 400mlMiód 50gImbir świeży 30gQuatre epices 1 łyżeczkaŚmietanka 30% 150mlMasło 50gSól i pieprz do smakuBazylia świeża kilka listkówJogort grecki 60gWywar warzywny:Pietruszka korzeń 1 szt.Seler korzeniowy 0,5szt.Por (biała część) 0,5szt.Koperek 1 pęczekLiść laurowy 4szt. , ziele angielski 6kulekSposób wykonania:Pietruszkę, selera i pora obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchew obieramy i kroimy na małe kawałki, przesmażamy na odrobinie masła, podlewamy warzywnym wywarem, doprawiamy quatre epices, imbirem i gotujemy aż marchew będzie miękka. Całość miksujemy, dodajemy mleko kokosowe, śmietankę, łyżkę masła i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę serwujemy z łyżką greckiego jogurtu i listkami świeżej bazylii.
Pozostała część mojej grupy przygotowywała :Mus truskawkowy z kardamonem, bitą śmietaną z mascarpone i crunchem ciasteczkowo-orzechowym, a także świeżo wyciskany sok z jabłek, selera naciowego i imbiru.
Przy zupie nie miałem za dużo pracy, także miałem okazję obserwowania innych, jak gotują i co dobrego robią. Pozostałe grupy gotowały :Chłodnik z zielonego groszku z jogurtem i dorszem gotowanym na parze.Risotto borowikowe z orkiszem.Curry z kurczakiem i ryżem basmati.Sałatka z kaszy bulgur z warzywami z pary.Grillowana jagnięcina z sosem z pieczonej papryki.Tortilla jogurtowa z warzywami z chili i czosnkiem.Policzki wieprzowe z kurkami i pieczonym ryżem.
Po skończonych warsztatach był czas na rozmowy i wspólną konsumpcje wszystkich dań. Każde było ciekawe i oczywiście bardzo smaczne.To były bardzo udane warsztaty, pełne inspiracji, zarówno dotyczy to nowych smaków, jak i względem poznania nowych urządzeń, na których nie miałem okazji wcześniej pracować.
Dziękuje bardzo Justynie, z Bistro Mama, w zastępstwo której mogłem uczestniczyć w tym wydarzeniu, Grzegorzowi i jego zespołowi za świetne warsztaty. Marce Tefal i jej pracownikom, którzy byli do naszej dyspozycji cały czas, podczas tego spotkania i dzielili się z nami swoją bogatą wiedzą.Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Tefal na FB . Bo to dopiero początek obchodów 60 lecia istnienia marki na rynku i wiele ciekawych wydarzeń, nowości i inspiracji czeka nas wszystkich przez cały obecny rok i oczywiście kolejne :)Pozdrawiam wszystkich uczestników, jak i czytelnikówAdam