Wykonanie

Wolno pieczony karczek jest rozwiązaniem obiadowym i kanapkowym. Może też być "wkładem" do tak zwanej maczanki, którą podaję z prażona
cebulą i piklami. Piekę raz na jakiś czas spory kawałek tej części wieprza i serwuję w różnej postaci. Zaczynam, tradycyjnie, od obiadu. Ciepłą pieczeń kroję w grube plastry i polewam dobrym sosem. Dodatki są bardzo różne, tym razem była zapiekanka z
kaszy jęczmiennej z warzywami i
jabłkiem.Składniki:2 kg
karkówki wieprzowej1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1 łyżeczka ziaren
kolendry1 łyżeczka
papryki wędzonej, w proszkuświeżo mielony
pieprz4 łyżki
sosu sojowego Tamari1 łyżka
octu ryżowego lub
winnegoPołączyć wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią
mięso. Przełożyć do żeliwnej brytfanny i odstawić na minimum dwanaście godzin. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni i piec przez 4 godziny
Demi glace :kości z pieczonego koguta2
marchewki1 mały
seler1
pietruszka1
cebula z łupinkami1 szklanka
bulionu1 szklanka
czerwonego wina1
listek laurowy2 ziarna
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzu1 łyżka klarowanego
masłaWszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać
masło klarowane i mocno zesmażyć kości wraz z
cebulą (w razie potrzeby podlać
bulionem). Dołożyć warzywa, jeszcze chwilę smażyc razem, wlać
bullion, nieco ponad zawartość, ziele,
pieprz i
liść laurowy. Gotować na małym ogniu około dwie godziny. Odcedzić i przelać z powrotem do garnka wraz z
winem. Redukować przez kolejne pół godziny. Przelac do słoika, ostudzić, zakręcic i przechowywać w lodówce.
Demi glace powinien stężeć.Używam go do
pieczonych mięs. Podgrzewam czubatą łyżkę sosu i pod koniec dodaję listek zmrożonego
masła. W trakcie podgrzewania można dodać
suszony estragon lub
rozmaryn.Zapiekanka z
kaszy jęczmiennej :1 szklanka
kaszy jęczmiennej, niedogotowanej4 małe
buraczki2
jabłka1 mała
czerowna cebulapół szklanki mrożonego
groszku2 gałązki
tymiankuświeżo mileony
pieprzszczypta kuminu
natka pietruszkiKaszę gotowac krócej niz zaleca producent. Odsączyć i wystudzić.
Buraczki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Z
jabłek usunąć gniazda nasienne, obrac ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Cebule pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z
przyprawami i
ziołami. Naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem (u mnie
olej ryżowy) i piec razem z
karkówką przez ostatnią godzinę. Upieczone zapiekanki wymieszać z mrożonym
groszkiem i
natką pietruszki.