ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z buraczków

Zupa krem z buraczków

nazwa

Wykonanie

Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
porcja rosołowa
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka kopru
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek (5 ząbków obrane)
1 czubata łyżka cząbru
garść świeżego lubczyku
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
3 duże buraki
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut.
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo doprawiłam czosnkiem (3 ząbki przeciśnięte przez praskę) i majerankiem.
Do miseczki z zupą dodałam kozi ser i świeżą bazylię.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-buraczkow.html