ßßß
Przepis na rosół azjatyckiSkładniki na bulion:1 udko z kaczki ze skórą3 marchewki1 korzeń pietruszki10 cm białej części pora3 cm świeżego imbiru1 cebula3 ząbki czosnku3 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka pasty miso (ja niestety nie miałam, więc zwiększyłam ilość sosu sojowego i rybnego)1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub świeża papryczka chili5 ziaren pieprzu syczuańskiegokawałek kory cynamonusól morskaświeżo zmielony pieprzDodatki do bulionu:makaron w stylu azjatyckim – ja miałam pod ręką soba, czyli makaron z mąki gryczanej8 grzybów shitake100 g tofu – wykorzystałam marynowane w sosie sojowymgarść kiełków – wykorzystałam kiełki lucernyszczypiorek – świetnie nada się także cebula dymkaSposób przygotowania:Udko z kaczki zalewam 2,5 l wody i zagotowuję. Gdy woda zrobi się gorąca zbieram szumy. Zmniejszam gaz do minimum, aby wywar delikatnie pyrkał.W międzyczasie imbir i czosnek kroję w cienkie plasterki, cebulę w niewielką kostkę, por w krążki, a marchewkę i pietruszkę w słupki. Dodaję warzywa do gotującej się kaczki.Doprawiam bulion wszystkimi przyprawami i sosami. Uwaga na korę cynamonu, ponieważ potrafi bardzo szybko zdominować smak potrawy. Warto co kilka minut próbować wywaru i w razie czego wyciągnąć cynamon wcześniej. Używając świeżą papryczkę chwili warto dodać ją pod koniec gotowania, lub nawet bezpośrednio przed podaniem. Zupę gotuję minimum jedną godzinę.Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na kilka minut, aby się namoczyły. Wrzucam je do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Aby dodatkowo podkreślić smak grzybów dodaję też część wody, w której się moczyły. Ma ona intensywny smak, więc podobnie jak z cynamonem należy kontrolować intensywność.Makaron gotuję wg instrukcji podanej na opakowaniu. Tofu kroję w kostkę, a szczypiorek drobno siekam.Na spodzie miseczki układam zimny makaron i pokrojone tofu. Zalewam całość bardzo gorącym bulionem. Na wierzchu układam grzyby i kiełki oraz posypuję szczypiorkiem i papryczką chili (w przypadku wykorzystania świeżej).
Sprawdź moje inne przepisy na zupęPodobał Ci się ten wpis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Rosół z kaczki z dynią i jarmużemRosół z kaczki w stylu orientalnymNienudne kotleciki drobiowe z fetą i koperkiem na trzy sposoby