Wykonanie
Jeszcze miesiąc temu nie tknęłabym jedzenia z kuchni azjatyckiej. Po dwóch tygodniach ciągłego obcowania z japońszczyzną na talerzu marzyłam o prostej kanapce z
serem i
pomidorem. Zwyczajnie miałam dość smaku
ryby,
ryżu i
sosu sojowego. Nie znaczy to jednak, że przestałam lubić dania azjatyckie. Potrzebowałam po prostu większego urozmaicenia diety i małej odskoczni.Ochota na kuchnię azjatycką wróciła wcześniej niż przypuszczałam. Od kilku dni chodził za mną ramen. Jest to idealna zupa na zimny i wietrzny dzień. Niestety lenistwo i brak kilku podstawowych składników pokrzyżowały moje
plany. W ostateczności zrobiłam rosół w stylu azjatyckim z tego co akurat znalazłam w kuchni. Wyszło danie kuchni fusion bądź „ramen wannabe”. Jak zwał tak zwał, najważniejsze, że okazało się smaczne.
Przepis na rosół azjatyckiSkładniki na
bulion:1 udko z
kaczki ze skórą3
marchewki1
korzeń pietruszki10 cm białej części
pora3 cm świeżego
imbiru1
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sosu rybnego1 łyżeczka pasty miso (ja niestety nie miałam, więc zwiększyłam ilość
sosu sojowego i
rybnego)1 płaska łyżeczka
ostrej papryki lub świeża
papryczka chili5 ziaren
pieprzu syczuańskiegokawałek kory
cynamonusól morskaświeżo zmielony
pieprzDodatki do
bulionu:
makaron w stylu azjatyckim – ja miałam pod ręką
soba, czyli
makaron z
mąki gryczanej8
grzybów shitake100 g
tofu – wykorzystałam marynowane w
sosie sojowymgarść
kiełków – wykorzystałam
kiełki lucernyszczypiorek – świetnie nada się także
cebula dymkaSposób przygotowania:Udko z
kaczki zalewam 2,5 l
wody i zagotowuję. Gdy
woda zrobi się gorąca zbieram szumy. Zmniejszam gaz do minimum, aby
wywar delikatnie pyrkał.W międzyczasie
imbir i
czosnek kroję w cienkie plasterki,
cebulę w niewielką kostkę,
por w krążki, a
marchewkę i
pietruszkę w słupki. Dodaję warzywa do gotującej się
kaczki.Doprawiam
bulion wszystkimi
przyprawami i sosami. Uwaga na korę
cynamonu, ponieważ potrafi bardzo szybko zdominować smak potrawy. Warto co kilka minut próbować
wywaru i w razie czego wyciągnąć
cynamon wcześniej. Używając świeżą papryczkę chwili warto dodać ją pod koniec gotowania, lub nawet bezpośrednio przed podaniem. Zupę gotuję minimum jedną godzinę.
Grzyby zalewam gorącą
wodą i odstawiam na kilka minut, aby się namoczyły. Wrzucam je do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Aby dodatkowo podkreślić smak
grzybów dodaję też część
wody, w której się moczyły. Ma ona intensywny smak, więc podobnie jak z
cynamonem należy kontrolować intensywność.
Makaron gotuję wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Tofu kroję w kostkę, a
szczypiorek drobno siekam.Na spodzie miseczki układam zimny
makaron i pokrojone
tofu. Zalewam całość bardzo gorącym
bulionem. Na wierzchu układam
grzyby i
kiełki oraz posypuję
szczypiorkiem i
papryczką chili (w przypadku wykorzystania świeżej).
Sprawdź moje inne przepisy na zupęPodobał Ci się ten wpis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Rosół z
kaczki z
dynią i
jarmużemRosół z
kaczki w stylu orientalnymNienudne kotleciki drobiowe z
fetą i
koperkiem na trzy sposoby