ßßß Cookit - przepis na Miał być ramen, wyszedł rosół azjatycki

Miał być ramen, wyszedł rosół azjatycki

nazwa

Wykonanie

Jeszcze miesiąc temu nie tknęłabym jedzenia z kuchni azjatyckiej. Po dwóch tygodniach ciągłego obcowania z japońszczyzną na talerzu marzyłam o prostej kanapce z serem i pomidorem. Zwyczajnie miałam dość smaku ryby, ryżu i sosu sojowego. Nie znaczy to jednak, że przestałam lubić dania azjatyckie. Potrzebowałam po prostu większego urozmaicenia diety i małej odskoczni.
Ochota na kuchnię azjatycką wróciła wcześniej niż przypuszczałam. Od kilku dni chodził za mną ramen. Jest to idealna zupa na zimny i wietrzny dzień. Niestety lenistwo i brak kilku podstawowych składników pokrzyżowały moje plany. W ostateczności zrobiłam rosół w stylu azjatyckim z tego co akurat znalazłam w kuchni. Wyszło danie kuchni fusion bądź „ramen wannabe”. Jak zwał tak zwał, najważniejsze, że okazało się smaczne.
Przepis na rosół azjatycki
Składniki na bulion:
1 udko z kaczki ze skórą
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
10 cm białej części pora
3 cm świeżego imbiru
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka pasty miso (ja niestety nie miałam, więc zwiększyłam ilość sosu sojowego i rybnego)
1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub świeża papryczka chili
5 ziaren pieprzu syczuańskiego
kawałek kory cynamonu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Dodatki do bulionu:
makaron w stylu azjatyckim – ja miałam pod ręką soba, czyli makaron z mąki gryczanej
8 grzybów shitake
100 g tofu – wykorzystałam marynowane w sosie sojowym
garść kiełków – wykorzystałam kiełki lucerny
szczypiorek – świetnie nada się także cebula dymka
Sposób przygotowania:
Udko z kaczki zalewam 2,5 l wody i zagotowuję. Gdy woda zrobi się gorąca zbieram szumy. Zmniejszam gaz do minimum, aby wywar delikatnie pyrkał.
W międzyczasie imbir i czosnek kroję w cienkie plasterki, cebulę w niewielką kostkę, por w krążki, a marchewkę i pietruszkę w słupki. Dodaję warzywa do gotującej się kaczki.
Doprawiam bulion wszystkimi przyprawami i sosami. Uwaga na korę cynamonu, ponieważ potrafi bardzo szybko zdominować smak potrawy. Warto co kilka minut próbować wywaru i w razie czego wyciągnąć cynamon wcześniej. Używając świeżą papryczkę chwili warto dodać ją pod koniec gotowania, lub nawet bezpośrednio przed podaniem. Zupę gotuję minimum jedną godzinę.
Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na kilka minut, aby się namoczyły. Wrzucam je do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Aby dodatkowo podkreślić smak grzybów dodaję też część wody, w której się moczyły. Ma ona intensywny smak, więc podobnie jak z cynamonem należy kontrolować intensywność.
Makaron gotuję wg instrukcji podanej na opakowaniu. Tofu kroję w kostkę, a szczypiorek drobno siekam.
Na spodzie miseczki układam zimny makaron i pokrojone tofu. Zalewam całość bardzo gorącym bulionem. Na wierzchu układam grzyby i kiełki oraz posypuję szczypiorkiem i papryczką chili (w przypadku wykorzystania świeżej).
Sprawdź moje inne przepisy na zupę
Podobał Ci się ten wpis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.
Sprawdź także:
Rosół z kaczki z dynią i jarmużem
Rosół z kaczki w stylu orientalnym
Nienudne kotleciki drobiowe z fetą i koperkiem na trzy sposoby
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2016/02/mial-byc-ramen-wyszedl-rosol-azjatycki