ßßß
Początkowo lucerna uprawiana była w Wielkiej Brytanii, Nowej Zelandii, Australii oraz w Południowej Azji. Służyła jako pasza przeznaczona dla zwierząt. Wraz z wejściem mody na wegetarianizm zaczęto hodować lucernę na kiełki. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości Arabowie nazwali tę roślinę alf-al-fa, czyli „ojciec wszystkiego pożywienia”. Starożytni arabscy wojownicy jedli tę roślinę, aby przetrwać podczas wypraw wojennych. Karmili ją także swoje konie.
Kiełki lucerny są delikatne w smaku, lekko cierpkie z orzechowym posmakiem, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek to różnych potraw, nie zakłócając ich smaku. Można spożywać je na wiele sposobów: na chleb z masłem i w potrawach, dodawać je do jogurtu, kefiru, soku warzywnego, past twarogowych, rybnych, ziemniaków. Smakują z jajkami, owocami morza, chińszczyzną. Propozycje potraw z dodatkiem kiełków lucerny to: tosty francuskie z pomidorem, papryką, bazylią i kiełkami lucerny, surówka z kiełkami lucerny i kapustą pekińską, surówka z awokado i kiełkami lucerny.
Wartością odżywczą kiełki przewyższają wszystkie inne kiełki. Jednak jak większość z nich, są cennym źródłem fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych, które szczególnie służą kobietom do zwalczania objawów przekwitania. Polecane również kobietom ciężarnym i karmiącym. Kiełki lucerny zapobiegają nowotworom, co zawdzięczają zawartości kanwaniny, która zapoiega nowotworowi okrężnicy i trzustki. Zwalczają osteoporozę, przynoszą ulgę w artretyzmie i reumatyzmie, wzmacniają zęby i mięśnie. Są cennym źródłem białka, zawierają go ok 35 %. Zawierają też sporo witamin, szczególnie A, E, B oraz minerałów: żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Są kopalnią witaminy C – szklanka kiełków zawiera jej tyle, co pięć szklanek soku z pomarańczy. Kwas foliowy zawarty w roślinie niezbędny jest dla kobiet w ciązy. Spożywanie kiełków pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz poprawia apetyt. Odtruwają organizm. Zawierają rzadką witaminę U, którą uważa się za czynnik zapobiegający powstawaniu wrzodom oraz przyspieszający gojenie wrzodów, czy hamujący wydzielanie soków żołądkowych. Ze względu na zawartość lecytyny, kiełki lucerny poprawiają pamięć. Bogate w żelazo polecane są osobom na diecie bezmięsnej i chorym na anemię. Kiełki lucerny pobudzają do życia, dlatego są niezastąpione w rekonwalescentom i osobom w stanach wyczerpania. Ma właściwości odkażające i uodparniające.
Kiełki lucerny hodujemy z nasion dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Kiełkują one szybko i nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Nasiona można umieścić na ligninie, w słoiku, na sitku albo w specjalnym naczyniu do hodowli kiełków. Po cztero – sześciogodzinnym namaczaniu, nasiona odsączyć i pozostawić w ciepłym i zacieniony miejscu, podlewając raz czy dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia nawet po 3 dniach, ale optymalny czas kiełkowania to ok tygodnia. Przechowywać w lodówce do czterech dni.
Porcja: 30g Kalorie: 6,9 kcl
Błonnik pokarmowy0,57 g
z cukrów2,2 kcal
z białek2,9 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość6E-06 g
Objętość148 g/m3
Food folate1,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,017 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,123 μg
Tłuszcz0,207 g
Tłuszcze nasycone0,021 μg
Węglowodany0,63 g
Total Folate1,1E-05 μg
Sacharoza0 g
Glukoza0,024 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,036 g
Galaktoza0 g
Cukier0,054 g
Białko0,0012 g
Treonina0,04 g
Izoleucyna0,043 g
Leucine0,08 g
Lysine0,064 g
Walina0,044 g
A2,4E-06 μg
B12,3E-05 mg
C0,0025 mg
B61E-05 mg
E6E-06 mg
B30,000144 mg
B120 μg
B23,8E-05 mg
B50,000169 μg
B90 μg
K9,2E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,8E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)47 IU
Bete-karoten2,6E-05 μg
Alfa-karoten1,8E-06 μg
Omega-30,052 mg
Omega-60,07 mg
Fosfor0,021 mg
Magnez0,0081 mg
Potas0,024 mg
Sód0,0018 μg
Wapń0,0096 mg
Żelazo0,000288 mg
Cynk0,000276 mg
Mangan5,6E-05 μg
Miedź4,7E-05 μg
Selen1,8E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %