Wykonanie
Niedzielny rosół wcale nie musi być nudny. Odrobina przypraw w połączeniu z sezonowymi warzywami sprawią, że stanie się on pełnym smaku aromatycznym daniem. Obecnie na bazarkach nieprzerwanie króluje
dynia. Bardzo popularnym warzywem jest także
jarmuż. Połączenie tych obu warzyw w jednej zupie po prostu musi się udać.
Składniki:2
skrzydełka z kaczki1/2 małej dyni5 liści
jarmużu3
marchewki1
pietruszka1
papryka zielona1
cebula2 ząbki
czosnku1 cm
imbiru1 mała
papryczka chili2 łyżeczki siekanego
szczypiorku3 ziarna
kardamonu z łupinką1/2 łyżeczki
cynamonu lub kawałek kory5 nitek
szafranu8 ziarenek
pieprzy syczuańskiegoświeżo mielony
pieprz kolorowysól morska1 łyżka
oliwy2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
whisky1 łyżka
białego octu winnegomakaron pełnoziarnisty z semoliny 100%
kiełki rzodkiewkiPrzygotowanie:
Cebulę,
czosnek i
imbir kroję w kostkę, a następnie podsmażam ze skrzydełkami na łyżce
oliwy w garnku z grubym dnem.
Marchewkę i
pietruszkę kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Gdy warzywa lekko się zarumienią wlewam do garna
wodę na ok 3/4 jego wysokości. Ustawiam ogień na minimum i bardzo powoli podgrzewam
wywar. Należy pamiętać, aby po dolaniu
wody zeskrobać z dna cały osad, ponieważ kryje się w nim najwięcej smaku.Dodaję do
wywaru wszystkie
przyprawy:
kardamon,
cynamon,
szafran, oba rodzaje
pieprzu i
sól. Gotuję
bulion pod przykryciem przez godzinę na bardzo małym ogniu.
Dynię kroję w kostkę, a
paprykę w paseczki.
Jarmuż siekam bardzo drobno, oddzielając liście od łodygi. Po godzinie dodaję do
bulionu dynię,
paprykę i łodygi
jarmużu oraz dolewam
whisky,
ocet i
sos sojowy. Gotuję kolejne 30 minut bez przykrycia. Na sam koniec wrzucam liście
jarmużu i pozostawiam zupę kolejne 10 minut na gazie.Podaję z
makaronem pełnoziarnistym,
papryczką chili,
szczypiorkiem i
kiełkami rzodkiewki.