ßßß Cookit - przepis na Rosół z kaczki z dynią i jarmużem

Rosół z kaczki z dynią i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Niedzielny rosół wcale nie musi być nudny. Odrobina przypraw w połączeniu z sezonowymi warzywami sprawią, że stanie się on pełnym smaku aromatycznym daniem. Obecnie na bazarkach nieprzerwanie króluje dynia. Bardzo popularnym warzywem jest także jarmuż. Połączenie tych obu warzyw w jednej zupie po prostu musi się udać.
Składniki:
2 skrzydełka z kaczki
1/2 małej dyni
5 liści jarmużu
3 marchewki
1 pietruszka
1 papryka zielona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
1 mała papryczka chili
2 łyżeczki siekanego szczypiorku
3 ziarna kardamonu z łupinką
1/2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory
5 nitek szafranu
8 ziarenek pieprzy syczuańskiego
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
1 łyżka oliwy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki whisky
1 łyżka białego octu winnego
makaron pełnoziarnisty z semoliny 100%
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i imbir kroję w kostkę, a następnie podsmażam ze skrzydełkami na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem.
Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Gdy warzywa lekko się zarumienią wlewam do garna wodę na ok 3/4 jego wysokości. Ustawiam ogień na minimum i bardzo powoli podgrzewam wywar. Należy pamiętać, aby po dolaniu wody zeskrobać z dna cały osad, ponieważ kryje się w nim najwięcej smaku.
Dodaję do wywaru wszystkie przyprawy: kardamon, cynamon, szafran, oba rodzaje pieprzu i sól. Gotuję bulion pod przykryciem przez godzinę na bardzo małym ogniu.
Dynię kroję w kostkę, a paprykę w paseczki. Jarmuż siekam bardzo drobno, oddzielając liście od łodygi. Po godzinie dodaję do bulionu dynię, paprykę i łodygi jarmużu oraz dolewam whisky, ocet i sos sojowy. Gotuję kolejne 30 minut bez przykrycia. Na sam koniec wrzucam liście jarmużu i pozostawiam zupę kolejne 10 minut na gazie.
Podaję z makaronem pełnoziarnistym, papryczką chili, szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/rosol-z-kaczki-z-dynia-i-jarmuzem