ßßß
Składniki:2 skrzydełka z kaczki1/2 małej dyni5 liści jarmużu3 marchewki1 pietruszka1 papryka zielona1 cebula2 ząbki czosnku1 cm imbiru1 mała papryczka chili2 łyżeczki siekanego szczypiorku3 ziarna kardamonu z łupinką1/2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory5 nitek szafranu8 ziarenek pieprzy syczuańskiegoświeżo mielony pieprz kolorowysól morska1 łyżka oliwy2 łyżki sosu sojowego2 łyżki whisky1 łyżka białego octu winnegomakaron pełnoziarnisty z semoliny 100%kiełki rzodkiewkiPrzygotowanie:Cebulę, czosnek i imbir kroję w kostkę, a następnie podsmażam ze skrzydełkami na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem.Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Gdy warzywa lekko się zarumienią wlewam do garna wodę na ok 3/4 jego wysokości. Ustawiam ogień na minimum i bardzo powoli podgrzewam wywar. Należy pamiętać, aby po dolaniu wody zeskrobać z dna cały osad, ponieważ kryje się w nim najwięcej smaku.Dodaję do wywaru wszystkie przyprawy: kardamon, cynamon, szafran, oba rodzaje pieprzu i sól. Gotuję bulion pod przykryciem przez godzinę na bardzo małym ogniu.Dynię kroję w kostkę, a paprykę w paseczki. Jarmuż siekam bardzo drobno, oddzielając liście od łodygi. Po godzinie dodaję do bulionu dynię, paprykę i łodygi jarmużu oraz dolewam whisky, ocet i sos sojowy. Gotuję kolejne 30 minut bez przykrycia. Na sam koniec wrzucam liście jarmużu i pozostawiam zupę kolejne 10 minut na gazie.Podaję z makaronem pełnoziarnistym, papryczką chili, szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki.