Wykonanie
Składniki:
*na klopsiki
- 500g
mięsa mielonego wołowego- 1-2
cebule dymki- 1 ząbek
czosnku- 2 łyżki
sosu sojowego-
sól i
pieprz-
przyprawa 5 smaków*dodatkowo
- 1
czerwona papryka- 1
zielona papryka- 2
cebule dymki- 1 duża
marchew- 2 ząbki
czosnku- kawałek
imbiru-
sos sojowy-
sól i
pieprz-
oliwa do smażenia
- ok. 200g
makaronu chińskiego
- opcjonalnie
szczypiorek i ziarna
sezamuSposób przygotowania:
1. Do
mięsa dodajemy posiekaną
cebulkę i
czosnek,
sos sojowy, przyprawiamy do smaku, formujemy małe klopsiki, wielkości orzechowa włoskiego. Klopsiki układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy ok. 20 min., w 180 stopniach.
2.
Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki,
papryki w paski,
czosnek i
cebulę drobno siekamy. Na głębokiej patelni z rozgrzaną
oliwą podsmażamy warzywa, dodajemy starty
imbir,
sos sojowy i niewielką ilość
wody. Gdy warzywa zmiękną dodajemy
makaron, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu, mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą,
pieprzem i
sosem sojowym. Gotowy wykładamy na talerze.
3. Na
makaron kładziemy upieczone klopsiki, można posypać
sezamem i posiekanym
szczypiorkiem.
Inspiracja:buszujacawkuchni