ßßß
Składniki:- 2 garście makaronu jajecznego- 30 dkg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)- 3 łyżki sosu sojowego- 3 ząbki czosnku- 1/2 papryki czerwonej- 1/2 papryki zielonej- 1/2 papryki żółtej- 1 marchew- 1 cebula- 1 pietruszka- łyżka imbiru marynowanego w miodzie (przepis tu)- 2 łyżki kiełków fasoli mung- łyżka sezamu- sól, pieprzPrzygotowanie:Mięso wieprzowe pokroić na cieniutkie paseczki. Z sosu sojowego, czosnku, szczypty soli i pieprzu przygotować marynatę. Pokrojone mięso zamarynować oraz odstawić do lodówki na około 0,5-1h. Wszystkie rodzaje papryk i cebulę pokroić w paski. Marchew i pietruszkę obrać oraz pociąć na paski obieraczką do jarzyn. Do garnka wrzucić papryki, cebulę, pietruszkę, imbir i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mięso podsmażyć chwilę na patelni, dodać do warzyw i dusić kolejne 5 minut. Całość posypać sezamem. Makaron ugotować, dodać do warzyw. Na końcu dodać kiełki (już nie dusić), doprawić do smaku, wymieszać i podawać.