Wykonanie
Kuchnia chińska charakteryzuje się często dużą ilością warzyw używanych do przyrządzania rozmaitych dań. Zaliczyć ją można do kuchni zdrowych. Dziś na pierwszy
plan wchodzi
makaron (bardziej kluski jajeczne) w połączeniu z warzywami i
mięsem wieprzowym marynowanym w
czosnku i
sosie sojowym.
Składniki:- 2 garście
makaronu jajecznego- 30 dkg
mięsa wieprzowego (
szynka,
łopatka)- 3 łyżki
sosu sojowego- 3 ząbki
czosnku- 1/2
papryki czerwonej- 1/2
papryki zielonej- 1/2
papryki żółtej- 1
marchew- 1
cebula- 1
pietruszka- łyżka
imbiru marynowanego w miodzie (przepis tu)- 2 łyżki
kiełków fasoli mung- łyżka
sezamu-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso wieprzowe pokroić na cieniutkie paseczki. Z
sosu sojowego,
czosnku, szczypty
soli i
pieprzu przygotować marynatę. Pokrojone
mięso zamarynować oraz odstawić do lodówki na około 0,5-1h. Wszystkie rodzaje
papryk i
cebulę pokroić w paski.
Marchew i
pietruszkę obrać oraz pociąć na paski obieraczką do jarzyn. Do garnka wrzucić
papryki,
cebulę,
pietruszkę,
imbir i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Mięso podsmażyć chwilę na patelni, dodać do warzyw i dusić kolejne 5 minut. Całość posypać
sezamem.
Makaron ugotować, dodać do warzyw. Na końcu dodać
kiełki (już nie dusić), doprawić do smaku, wymieszać i podawać.