Wykonanie
SkładnikiKlopsiki:
mięso mielone wołowe, 330 gram
sos sojowy, 1 łyżka
cebula dymka, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
sól,
pieprz,
płatki chili,
przyprawa 5 smakówMakaron:
cebula dymka ze
szczypiorkiem, 3 sztuki
czosnek, 3 ząbki
imbir, 3 centymetry korzenia
trawa cytrynowa, 1 łodyga
marchewka, 1 sztuka
papryka czerwona, 1/2 sztuki
papryka zielona, 1/2 sztuki
woda, 1/2 szklanki
sos sojowy, 1 łyżka
makaron chiński, 175 gram
sól,
pieprzoliwa do smażeniaDodatkowo:
sezam, 1 łyżkaSposób przygotowania1. Klopsiki:
dymkę i
czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić. Formować kulki mniejsze od
orzecha włoskiego. Delikatnie posmarować
oliwą. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15 minut w piekarniku ustawionym na funkcję góra-dół.2.
Makaron:
cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Z
trawy cytrynowej usunąć wierzchnią warstwę. Odciąć końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę. Ubijać tłuczkiem, aż się rozpadnie, a następnie drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zarumienić na
oliwie. Dodać
marchewkę pokrojoną w zapałki i
papryki pokrojone w paseczki. Chwilę dusić. Wlać
wodę i
sos sojowy. W międzyczasie
makaron włożyć do miski. Zalać dużą ilością wrzątku. Poczekać 5 minut. Odcedzić i dorzucić do sosu i warzyw. Wymieszać.3.
Makaron przełożyć na talerze. Ułożyć na nim klopsiki. Posypać
szczypiorkiem i
dymką oraz prażonym
sezamem.