ßßß
SkładnikiKlopsiki:mięso mielone wołowe, 330 gramsos sojowy, 1 łyżkacebula dymka, 1 sztukaczosnek, 2 ząbkisól, pieprz, płatki chili, przyprawa 5 smakówMakaron:cebula dymka ze szczypiorkiem, 3 sztukiczosnek, 3 ząbkiimbir, 3 centymetry korzeniatrawa cytrynowa, 1 łodygamarchewka, 1 sztukapapryka czerwona, 1/2 sztukipapryka zielona, 1/2 sztukiwoda, 1/2 szklankisos sojowy, 1 łyżkamakaron chiński, 175 gramsól, pieprzoliwa do smażeniaDodatkowo:sezam, 1 łyżkaSposób przygotowania1. Klopsiki: dymkę i czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić. Formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Delikatnie posmarować oliwą. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15 minut w piekarniku ustawionym na funkcję góra-dół.2. Makaron: cebulę i czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Z trawy cytrynowej usunąć wierzchnią warstwę. Odciąć końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę. Ubijać tłuczkiem, aż się rozpadnie, a następnie drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zarumienić na oliwie. Dodać marchewkę pokrojoną w zapałki i papryki pokrojone w paseczki. Chwilę dusić. Wlać wodę i sos sojowy. W międzyczasie makaron włożyć do miski. Zalać dużą ilością wrzątku. Poczekać 5 minut. Odcedzić i dorzucić do sosu i warzyw. Wymieszać.3. Makaron przełożyć na talerze. Ułożyć na nim klopsiki. Posypać szczypiorkiem i dymką oraz prażonym sezamem.