Wykonanie
Dania stir fry robi się bardzo szybko. Charakterystyczną cechą robienia tego typu dań jest chrupkość warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia.Składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka1
papryka czerwona6 średnich
pieczarek1 - 2
cebule dymki -
szczypior6 łyżek ciemnego
sosu sojowo-grzybowegołyżka
octu ryżowego2 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku2
marchewkipuszka
kiełków fasoli mung
chili (opcjonalnie)300 ml
wodysólpieprzcytrynamakaron chow mainWykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.
Marchewkę kroimy w słupki,
paprykę w paski i
pieczarki w talarki, dodajemy do
kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty
imbir (na najdrobniejszych oczkach),
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sos sojowy i
ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml
wody rozmieszamy 1,5 łyżki
skrobi kukurydzianej, która zagęści sos.
Wodę ze
skrobią dodajemy do
kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy
chili,
pieprz i sok z 1/3
cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę
kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy
makaron i
kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy
cebulą dymką.Smacznego