ßßß
Dania stir fry robi się bardzo szybko. Charakterystyczną cechą robienia tego typu dań jest chrupkość warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia.Składniki:2 pojedyncze piersi z kurczaka1 papryka czerwona6 średnich pieczarek1 - 2 cebule dymki - szczypior6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowegołyżka octu ryżowego2 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku2 marchewkipuszka kiełków fasoli mungchili (opcjonalnie)300 ml wodysólpieprzcytrynamakaron chow mainWykonanie:Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką.Smacznego