Wykonanie
Niedawno prezentowałam Wam
wieprzowinę po chińsku, dzisiaj dalej idę w te same klimaty - tym razem z
kurczakiem i w nieco zmienionej wersji (chociaż nie ukrywam, że podobnej).Domowa 'chińszczyzna' jest znacznie lepsza od tej kupnej, musicie wypróbować!
Potrzebujemy:0,5 kg
piersi z kurczaka2 duże
marchewki2 małe
papryki czerwone30 dag
pieczarek1 ząbek
czosnku1 małą
cebulęsól,
pieprz,
imbirolej do podsmażeniaNa sos:sok z 1
cytryny5 łyżek ciemnego
sosu sojowego1 łyżkę
cukru5 łyżek
wodyPierś z kurczaka kroimy w kostkę, przysmażamy na patelni, solimy i
pieprzymy. Odkładamy do miseczki.
Cebulę kroimy w kosteczkę,
czosnek w plasterki,
paprykę w kosteczkę i
marchewkę w słupki.Wszystkie warzywa przysmażamy przez 6 minut na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju. Przekładamy do miseczki z
kurczakiem.
Pieczarki kroimy w duże plastry, przysmażamy na patelni.Na patelnię przekładamy wszystkie nasze składniki, podsmażamy, solimy,
pieprzymy i dodajemy 1/2 łyżeczki
imbiru.Robimy sos - łączymy ze sobą wszystkie składniki, mieszamy i przekładamy na patelnię z
kurczakiem i warzywami. Smażymy około 8 minut aż zgęstnieje sos.Podajemy z
ryżem.Smacznego:))