ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Niedawno prezentowałam Wam wieprzowinę po chińsku, dzisiaj dalej idę w te same klimaty - tym razem z kurczakiem i w nieco zmienionej wersji (chociaż nie ukrywam, że podobnej).
Domowa 'chińszczyzna' jest znacznie lepsza od tej kupnej, musicie wypróbować!
Potrzebujemy:
0,5 kg piersi z kurczaka
2 duże marchewki
2 małe papryki czerwone
30 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 małą cebulę
sól, pieprz, imbir
olej do podsmażenia
Na sos:
sok z 1 cytryny
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżkę cukru
5 łyżek wody
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przysmażamy na patelni, solimy i pieprzymy. Odkładamy do miseczki.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki, paprykę w kosteczkę i marchewkę w słupki.
Wszystkie warzywa przysmażamy przez 6 minut na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przekładamy do miseczki z kurczakiem.
Pieczarki kroimy w duże plastry, przysmażamy na patelni.
Na patelnię przekładamy wszystkie nasze składniki, podsmażamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 1/2 łyżeczki imbiru.
Robimy sos - łączymy ze sobą wszystkie składniki, mieszamy i przekładamy na patelnię z kurczakiem i warzywami. Smażymy około 8 minut aż zgęstnieje sos.
Podajemy z ryżem.
Smacznego:))
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/12/kurczak-z-warzywami-po-chinsku.html