ßßß
Składniki (porcja dla 3 osób):Ryż 130g (specjalny do risotto, u mnie carnaroli)Dynia 350-400 g (waga obranej)*Pierś z kurczaka 500gCebula 1 sztCzosnek 2 ząbkiImbir świeży 5 cmMarchew 2 sztMleczko kokosowe 6 łyżekOlej 1 łyżkaPrzyprawy: sól, pieprz, chilli, kurkuma, rozmaryn(najlepiej świeży)Woda ok 600 mlCytryna opcjonalnie*Dynię proponuję dzień wcześniej upiec w piekarniku. Dynię przekrajamy na 4 części, wybieramy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 minut. Dynia po upieczeniu powinna być miękka a skórka ładnie odchodzić
Sposób przygotowania:W garnuszku zagotowujemy wodę z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i chwilę gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty na najmniejszych oczkach imbir, chwilę smażymy po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodajemy ryż, podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki a następnie stopniowo zaczynamy podlewać gotującym się wywarem z rozmarynu. 1-2 chochle wywaru wlewamy na patelnię pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia po czym podlewamy ponownie, pamiętamy o częstym mieszaniu (powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki). Po około 15 minutach gotowania ryżu, na patelnię dodajemy mleczko kokosowe oraz upieczoną, pokrojoną w kostkę dynię. Pod koniec gotowania doprawiamy risotto solą, pieprzem, chilli i kurkumą, dla przełamania delikatnego posmaku możemy dodać kilka łyżek soku z cytryny (proponuję stopniowo doprawiać i smakować).
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze filety, przyprawiamy ziołową mieszanką (bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, czosnek suszony, cebula suszona), zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200°C. Risotto z dynią podajemy posypane tartym parmezanem.
Risotto z dynią możemy podać oczywiście w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem np. krewetek koktajlowych. Risotto w takiej postaci to danie, które wręcz musi pojawić się w jesiennej kuchni.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]