ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią czyli jesień w kuchni

Risotto z dynią czyli jesień w kuchni

nazwa

Wykonanie

Sezon dyniowy w pełni! Cena niska, więc warto to wykorzystać i przygotować jakieś pyszności z jej udziałem. Moja propozycja na dziś to risotto z dynią, które obok rozgrzewającej zupy dyniowej musi pojawić się jesienią w każdej kuchni.
Warto wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe, są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najchętniej przez nas spożywane. Dzięki wykorzystaniu produktów sezonowych różnicujemy naszą dietę dbając tym samym aby dostarczała nam witamin i minerałów z różnych grup produktów a także zapewniamy sobie nowe walory smakowe. Dlaczego warto zwrócić uwagę na dynię, nie tylko jako element ozdobny w naszym mieszkaniu? Dynia to przede wszystkim produkt bogaty w beta karoten, który ma działanie przeciwutleniające, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz chorobom krążenia. Dynia zaliczana jest do niskokalorycznych warzyw bogatych w błonnik, witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy jak również składniki mineralne wapń, magnez, cynk czy potas. Delikatny smak dyni pozwala na śmiałe eksperymenty kulinarne z jej udziałem, gdyż świetnie odnajdzie się zarówno w deserach (o czym przekonywałam Was na przykładzie sernika z dyni) jak i bardziej wytrawnych daniach czego możecie doświadczyć przygotowując na obiad risotto z dynią.
Składniki (porcja dla 3 osób):
Ryż 130g (specjalny do risotto, u mnie carnaroli)
Dynia 350-400 g (waga obranej)*
Pierś z kurczaka 500g
Cebula 1 szt
Czosnek 2 ząbki
Imbir świeży 5 cm
Marchew 2 szt
Mleczko kokosowe 6 łyżek
Olej 1 łyżka
Przyprawy: sól, pieprz, chilli, kurkuma, rozmaryn(najlepiej świeży)
Woda ok 600 ml
Cytryna opcjonalnie
*Dynię proponuję dzień wcześniej upiec w piekarniku. Dynię przekrajamy na 4 części, wybieramy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 minut. Dynia po upieczeniu powinna być miękka a skórka ładnie odchodzić
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotowujemy wodę z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i chwilę gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty na najmniejszych oczkach imbir, chwilę smażymy po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodajemy ryż, podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki a następnie stopniowo zaczynamy podlewać gotującym się wywarem z rozmarynu. 1-2 chochle wywaru wlewamy na patelnię pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia po czym podlewamy ponownie, pamiętamy o częstym mieszaniu (powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki). Po około 15 minutach gotowania ryżu, na patelnię dodajemy mleczko kokosowe oraz upieczoną, pokrojoną w kostkę dynię. Pod koniec gotowania doprawiamy risotto solą, pieprzem, chilli i kurkumą, dla przełamania delikatnego posmaku możemy dodać kilka łyżek soku z cytryny (proponuję stopniowo doprawiać i smakować).
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze filety, przyprawiamy ziołową mieszanką (bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, czosnek suszony, cebula suszona), zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200°C. Risotto z dynią podajemy posypane tartym parmezanem.
Risotto z dynią możemy podać oczywiście w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem np. krewetek koktajlowych. Risotto w takiej postaci to danie, które wręcz musi pojawić się w jesiennej kuchni.
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
[Głosów:0 Średnia:0/5]
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/risotto-z-dynia-czyli-jesien-w-kuchni