Wykonanie
Sezon
dyniowy w pełni! Cena niska, więc warto to wykorzystać i przygotować jakieś pyszności z jej udziałem. Moja propozycja na dziś to risotto z
dynią, które obok rozgrzewającej zupy dyniowej musi pojawić się jesienią w każdej kuchni.Warto wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe, są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najchętniej przez nas spożywane. Dzięki wykorzystaniu produktów sezonowych różnicujemy naszą dietę dbając tym samym aby dostarczała nam witamin i minerałów z różnych grup produktów a także zapewniamy sobie nowe walory smakowe. Dlaczego warto zwrócić uwagę na
dynię, nie tylko jako element ozdobny w naszym mieszkaniu?
Dynia to przede wszystkim produkt bogaty w beta karoten, który ma działanie przeciwutleniające, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz chorobom krążenia.
Dynia zaliczana jest do niskokalorycznych warzyw bogatych w błonnik, witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy jak również składniki mineralne wapń, magnez, cynk czy potas. Delikatny smak dyni pozwala na śmiałe eksperymenty kulinarne z jej udziałem, gdyż świetnie odnajdzie się zarówno w deserach (o czym przekonywałam Was na przykładzie sernika z dyni) jak i bardziej wytrawnych daniach czego możecie doświadczyć przygotowując na obiad risotto z
dynią.
Składniki (porcja dla 3 osób):
Ryż 130g (specjalny do risotto, u mnie carnaroli)
Dynia 350-400 g (waga obranej)*
Pierś z kurczaka 500g
Cebula 1 szt
Czosnek 2 ząbki
Imbir świeży 5 cm
Marchew 2 szt
Mleczko kokosowe 6 łyżek
Olej 1 łyżka
Przyprawy:
sól,
pieprz,
chilli,
kurkuma,
rozmaryn(najlepiej świeży)
Woda ok 600 ml
Cytryna opcjonalnie*
Dynię proponuję dzień wcześniej upiec w piekarniku.
Dynię przekrajamy na 4 części, wybieramy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 minut.
Dynia po upieczeniu powinna być miękka a skórka ładnie odchodzić
Sposób przygotowania:W garnuszku zagotowujemy
wodę z dodatkiem gałązki świeżego
rozmarynu i chwilę gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju rzepakowego dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, starty na najmniejszych oczkach
imbir, chwilę smażymy po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Na patelnię dodajemy
ryż, podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy
marchewkę pokrojoną w słupki a następnie stopniowo zaczynamy podlewać gotującym się
wywarem z
rozmarynu. 1-2 chochle
wywaru wlewamy na patelnię pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia po czym podlewamy ponownie, pamiętamy o częstym mieszaniu (powtarzamy do momentu aż
ryż będzie miękki). Po około 15 minutach gotowania
ryżu, na patelnię dodajemy
mleczko kokosowe oraz upieczoną, pokrojoną w kostkę
dynię. Pod koniec gotowania doprawiamy risotto
solą,
pieprzem,
chilli i
kurkumą, dla przełamania delikatnego posmaku możemy dodać kilka łyżek
soku z cytryny (proponuję stopniowo doprawiać i smakować).
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze filety, przyprawiamy
ziołową mieszanką (
bazylia,
tymianek,
majeranek,
rozmaryn,
czosnek suszony,
cebula suszona), zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200°C. Risotto z
dynią podajemy posypane tartym
parmezanem.
Risotto z
dynią możemy podać oczywiście w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem np.
krewetek koktajlowych. Risotto w takiej postaci to danie, które wręcz musi pojawić się w jesiennej kuchni.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]