Wykonanie

Pyszne danie przyrządzone przez mojego A. (należącego również do Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych) to prawdziwa tajska petarda smakowa :-) Podczas gdy mnie wzywają służbowe obowiązki, ON buszuje w kuchni nic się nie chwaląc. Lekko przypalone orzeszki podczas prażenia zostały całkowicie wybaczone, danie było bardzo smaczne i sycące :-)Składniki:200 g
piersi z kurczaka (ok 1 filet)3 ząbki
czosnkucebulaolejsól1
marchewka1 łyżeczka
ostrej paprykipęczek
szczypiorku2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu ostrygowego6 łyżek zimnej
wody1/2 łyżeczki
cukru80 g prażonych
orzechów nerkowcaryż1.
Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy na nim posiekaną w piórka
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy lekko się zarumienią, dodajemy pokrojone
mięso. Całość podsmażamy ok 2 minut.2. Do podsmażonego
mięsa dorzucamy pokrojoną w słupki
marchew i całość doprawiamy
papryką,
cukrem i podlewamy
wodą wymieszaną z sosami. Dusimy ok 2 - 3 minut co jakiś czas mieszając,3. Przed podaniem do
mięsa dodajemy ugotowany
ryż,
orzechy nerkowca i posiekany
szczypiorek.SMACZNEGO :-)

