ßßß
Aromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka i ryżu. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak.Składniki:podwójna pierś z kurczaka2 cebule2 ząbki czosnku1 - 2 papryki czerwone2 łyżki przyprawy gyros2 łyżki sosu sojowegosólpieprz4 łyżki oleju2 torebki ryżu (200 g)Przygotowanie:Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki.Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać.Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś.Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę.Dusić kolejne 10 minut najlepiej pod przykryciem, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku.Dodać paprykę i dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut.W międzyczasie można gotować ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu. Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować).