Wykonanie
Kiedy mieszkaliśmy w Łodzi, na naszym osiedlu był bar
chiński i przyznam, że często do niego zaglądaliśmy (często, to w naszym wypadku raz na miesiąc - dwa :-)Po przeprowadzce do Wielunia, a właściwie po
trzech miesiącach od przeprowadzki przypomnieliśmy sobie właśnie o tym "chińczyku" i naszła nas ochota na coś z
sosem sojowym i warzywami. Nie jest to "
kuczak z warzywami" jak to zawsze zamawialiśmy, ale pyszna, soczysta
wieprzowina.Inspiracją był przepis znaleziony na Kwestii Smaku, oczywiście ja musiałam zrobić trochę bardziej po swojemu.Wyszło pysznie. O niebo lepiej niż z baru chińskiego. Musicie spróbować, ja na pewno jeszcze wiele
razy powtórzę to danie.
Potrzebujemy (dla 3-4 osób)2
torebki dzikiego
ryżu (po 100g jedna)2 średnie
papryki2 duże
marchewki0,5 kg
polędwiczki wieprzowej2 ząbki
czosnku1 łyżeczkę
imbirusól,
pieprzolej do podsmażenia (3 łyżki na warzywa, 4 łyżki na
mięso)2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
cebule szalotkiSkładniki na sos:10 łyżek jasnego
sosu sojowegosok z jednej
cytryny2 łyżki
cukru5 łyżek
wodyRyż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę myjemy, wydrążamy środek i pestki. Kroimy w kawałki 2x2cm.
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w słupki.
Mięso kroimy wzdłuż, następnie w poprzek w jak najmniejsze plasterki. Solimy,
pieprzymy i obtaczamy w
mące ziemniaczanej.
Czosnek kroimy w pasterki,
cebulę w dość grube plastry.Składniki na sos mieszamy w miseczce.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu przez 4 minuty podsmażamy warzywa -
paprykę,
marchewkę,
czosnek i
cebulę, wraz z
imbirem.
Po tym czasie zdejmujemy z patelni na talerz, na patelnię wlewamy 4 łyżki
oleju i podsmażamy
mięso przez kilka minut (około 5 minut).Po tym czasie dodajemy do
mięsa warzywa i wlewamy sos. Gotujemy co chwilę mieszając, przez około 8 minut aż zgęstnieje sos. Podajemy z
ryżem. Smacznego:)))