ßßß
Potrzebujemy (dla 3-4 osób)2 torebki dzikiego ryżu (po 100g jedna)2 średnie papryki2 duże marchewki0,5 kg polędwiczki wieprzowej2 ząbki czosnku1 łyżeczkę imbirusól, pieprzolej do podsmażenia (3 łyżki na warzywa, 4 łyżki na mięso)2 łyżki mąki ziemniaczanej3 cebule szalotkiSkładniki na sos:10 łyżek jasnego sosu sojowegosok z jednej cytryny2 łyżki cukru5 łyżek wodyRyż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.Paprykę myjemy, wydrążamy środek i pestki. Kroimy w kawałki 2x2cm. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w słupki.Mięso kroimy wzdłuż, następnie w poprzek w jak najmniejsze plasterki. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące ziemniaczanej.Czosnek kroimy w pasterki, cebulę w dość grube plastry.Składniki na sos mieszamy w miseczce.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu przez 4 minuty podsmażamy warzywa - paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę, wraz z imbirem.
Po tym czasie zdejmujemy z patelni na talerz, na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju i podsmażamy mięso przez kilka minut (około 5 minut).Po tym czasie dodajemy do mięsa warzywa i wlewamy sos. Gotujemy co chwilę mieszając, przez około 8 minut aż zgęstnieje sos. Podajemy z ryżem. Smacznego:)))