ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

nazwa

Wykonanie

Znowu po chińsku, ale tym razem delikatnie - nie zbyt ostro ;) Szybki obiad, soczysta wieprzowina, podsmażone warzywa. Smaczny, godny uwagi przepis :)
Potrzebujemy:
mięso:
- ok. 300g polędwiczki wieprzowej,
- mąka ziemniaczana,
- czerwona papryka,
- cebula,
- marchewka,
- ok. 10cm kawałek białej części pora,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka płatków suszonej papryczki chilli (opcjonalnie),
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
sos:
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki wody,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 4 łyżki cukru,
dodatkowo:
- ryż.
Warzywa pokroić - cebulę w piórka, paprykę w większą kostkę, pora i marchewkę w cienkie słupki, czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić wszystkie warzywa i obsmażyć, aż delikatnie zmiękną. Przełożyć je na talerz.
Mięso umyć, oczyścić z włókien, przekroić w poprzek, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
W międzyczasie przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa rozgrzać kolejną łyżkę oliwy i smażyć mięso do miękkości. Dodać warzywa, chilli (jeśli dodajemy - bez tego też smakuje pysznie) i powoli wlać sos. Dusić jeszcze ok. 3-4min i gotowe ;) Podawać z ryżem.
Źródło:http://niby-nic.blogspot.com/2014/10/wieprzowina-po-chinsku.html