Wykonanie
Znowu po chińsku, ale tym razem delikatnie - nie zbyt ostro ;) Szybki obiad, soczysta
wieprzowina, podsmażone warzywa. Smaczny, godny uwagi przepis :)Potrzebujemy:
mięso:- ok. 300g
polędwiczki wieprzowej,-
mąka ziemniaczana,-
czerwona papryka,-
cebula,-
marchewka,- ok. 10cm kawałek białej części
pora,- 4 ząbki
czosnku,- kilka
płatków suszonej
papryczki chilli (opcjonalnie),-
sól,-
pieprz,-
oliwa,sos:- 4 łyżki
octu ryżowego,- 4 łyżki
wody,- 6 łyżek
sosu sojowego,- 4 łyżki
cukru,dodatkowo:-
ryż.Warzywa pokroić -
cebulę w piórka,
paprykę w większą kostkę,
pora i
marchewkę w cienkie słupki,
czosnek drobno posiekać.Na dużej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Wrzucić wszystkie warzywa i obsmażyć, aż delikatnie zmiękną. Przełożyć je na talerz.
Mięso umyć, oczyścić z włókien, przekroić w poprzek, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć
solą i
pieprzem i obtoczyć w
mące ziemniaczanej.W międzyczasie przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki.Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa rozgrzać kolejną łyżkę
oliwy i smażyć
mięso do miękkości. Dodać warzywa,
chilli (jeśli dodajemy - bez tego też smakuje pysznie) i powoli wlać sos. Dusić jeszcze ok. 3-4min i gotowe ;) Podawać z
ryżem.