Wykonanie
Kawałki
mięsa -
szynki wieprzowej duszone z
marchewką,
cebulą,
sosem sojowym i
brokułem, oczywiście w aromatycznym, pachnącym
czosnkiem i
ziołami sosie to smaczny i łatwy obiad.



Składniki na 2 osoby:0,5 kg
szynki wieprzowej5 sporych
marchewek0,5
brukuła1 duża
cebula2 łyżki
oleju1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki3 ząbki
czosnku0,7- 1 szklanka
wody3-4 łyżki
sosu sojowego1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Dzień wcześniej
mięso nacieram
majerankiem,
papryką i lekko
solę. Następnego dnia kroję je w dość grube kawałki.Przekładam do rondla z
olejem i smażę z obu stron po kilka minut, by się zrumieniło. Dodaję do garnka grubo pokrojoną
cebulę, przykrywam i smażę razem 10 minut. Dodaję pokrojoną w plastry
marchewkę, dolewam połowę
wody i duszę aż
mięso i
marchew będą miękkie. Dodaję rozdrobnionego na różyczki
brokuła,
sos sojowy i posiekany
czosnek, duszę kilkanaście minut.
Mąkę ziemniaczaną mieszam z 2 łyżkami
wody, dolewam zawiesinę do garnka, mieszam aż sos zgęstnieje. Doprawiam
solą i
pieprzem. Podaję z
ziemniakami,
makaronem lub
chlebem.Przepis autorski.



