Wykonanie
Jak większość z nas wie
parówki to ulubione danie dzieci . Moje wnuczki wprost uwielbiają je . Na zimno lub na ciepło , wszystko jedno ważne aby były. Problem w tym że trudno kupić dobre
parówki . Nawet jeśli na opakowaniu jest zaznaczone zawartość
mięsa 70% ,to zaraz dalej są jakieś nazwy ,których nawet nie próbuje wymówić . Jak już zdecydowałam się na zakup to po pierwszym gryzie ,że tak to ujmę, czuje mydło . Moje podniebienie
mówi - lepiej to zostaw-W takiej sytuacji nic mi nie pozostało jak samej zrobić . Jak pomyślała tak zrobiłam . I teraz robię je cały czas.

Składniki 1 kg1 kg chudego misa (
szynka wieprzowa )1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu ( może być więcej )1 szklanka
wodyszczypta saletry lub 1 łyżeczka
soli peklowejWykonanieKrok 1
Mięso pokroić w drobną kostkę , dodać
sól i
sól peklową . Dobrze wymieszać .Odstawić w chłodne miejsce na co naj mniej 24 godziny.Krok 2 . Po 24 godzinach do
mięsa dodać
wodę ,
pieprz i mieszać aż
mięso wchłonie
wodę .Krok 3 . Przemielić
mięso razem z
cebulą i
czosnkiem . Następnie
mięso należy z blęderować na gładką masę .Krok 4 . Na strecz spożywczy wyłożyć partię masy
mięsnej ( ok 3 łyżek) Uformować wałek zawiązać nitką z obydwu stron . Cienką igłą przekuć miejsca gdzie zebrało się powietrze.Krok 5 W dużym garnku zagotować
wodę , Zmniejszyć ogień tak żeby
woda nie kipiała, włożyć
parówki. Gotować ok 20 minut .SMACZNEGO
