Wykonanie
(2 porcje)
TOFU (200g)
MAKARON SOJOWY/ryżowy (100-150g)1/2 MAŁEJ
CZERWONEJ PAPRYKI1/2 MAŁEJ
ZIELONEJ PAPRYKI1 MAŁA
CZERWONA CEBULAZIARNA
SEZAMU (2-3 łyżki)MARYNATA:1
LIMONKACZOSNEK (2 ząbki)ŚWIEŻY
IMBIR (ok 2cm kawałek)
CUKIER TRZCINOWY (najlepszy muscovado) (2 łyżki)
SOS SOJOWY CIEMNY (5-6 łyżek)
OCET RYŻOWY (150ml)
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka)SUSZONA
PAPRYCZKA CHILLI (łyżka posiekanej)
PŁATKI CHILLI (łyżeczka)
CURRY W PROSZKU (pół łyżeczki)
SÓL PIEPRZDo miseczki wsypujemy
paprykę,
curry,
cukier,
papryczkę chilli, szczyptę
soli i
pieprzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany drobno
imbir,
oliwę,
ocet ryżowy, sok wyciśnięty z 1/2
limonki, mieszamy. Odsączone
tofu kroimy w ok 1cm kostkę, mieszamy z marynatą i schładzamy w lodówce. W międzyczasie kroimy
papryki w wąskie paseczki,
cebulę siekamy drobno.
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy. Na patelni (woku) rozgrzewamy łyżkę
oliwy, wrzucamy warzywa i smażymy 4-5 minut by zmiękły. Dodajemy
tofu (bez marynaty), 2 łyżki
sezamu i smażymy chwilę, a gdy składniki się zrumienią dolewamy marynatę. Całość smażymy 1-2 minuty by
ocet lekko odparował. Na koniec dodajemy
makaron, mieszamy i przekładamy do miseczek. Posypujemy resztą
sezamu, posiekanymi
orzeszkami ziemnymi i skórką startą z
limonki. Gotowe!