ßßß



(2 porcje)TOFU (200g)MAKARON SOJOWY/ryżowy (100-150g)1/2 MAŁEJ CZERWONEJ PAPRYKI1/2 MAŁEJ ZIELONEJ PAPRYKI1 MAŁA CZERWONA CEBULAZIARNA SEZAMU (2-3 łyżki)MARYNATA:1 LIMONKACZOSNEK (2 ząbki)ŚWIEŻY IMBIR (ok 2cm kawałek)CUKIER TRZCINOWY (najlepszy muscovado) (2 łyżki)SOS SOJOWY CIEMNY (5-6 łyżek)OCET RYŻOWY (150ml)OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka)SUSZONA PAPRYCZKA CHILLI (łyżka posiekanej) PŁATKI CHILLI (łyżeczka)CURRY W PROSZKU (pół łyżeczki)SÓL PIEPRZDo miseczki wsypujemy paprykę, curry, cukier, papryczkę chilli, szczyptę soli i pieprzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno imbir, oliwę, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, mieszamy. Odsączone tofu kroimy w ok 1cm kostkę, mieszamy z marynatą i schładzamy w lodówce. W międzyczasie kroimy papryki w wąskie paseczki, cebulę siekamy drobno. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy. Na patelni (woku) rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa i smażymy 4-5 minut by zmiękły. Dodajemy tofu (bez marynaty), 2 łyżki sezamu i smażymy chwilę, a gdy składniki się zrumienią dolewamy marynatę. Całość smażymy 1-2 minuty by ocet lekko odparował. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy do miseczek. Posypujemy resztą sezamu, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skórką startą z limonki. Gotowe!