ßßß Cookit - przepis na stir-fry z tofu, imbirem, sezamem i limonką

stir-fry z tofu, imbirem, sezamem i limonką

nazwa

Wykonanie

(2 porcje)
TOFU (200g)
MAKARON SOJOWY/ryżowy (100-150g)
1/2 MAŁEJ CZERWONEJ PAPRYKI
1/2 MAŁEJ ZIELONEJ PAPRYKI
1 MAŁA CZERWONA CEBULA
ZIARNA SEZAMU (2-3 łyżki)
MARYNATA:
1 LIMONKA
CZOSNEK (2 ząbki)
ŚWIEŻY IMBIR (ok 2cm kawałek)
CUKIER TRZCINOWY (najlepszy muscovado) (2 łyżki)
SOS SOJOWY CIEMNY (5-6 łyżek)
OCET RYŻOWY (150ml)
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka)
SUSZONA PAPRYCZKA CHILLI (łyżka posiekanej) PŁATKI CHILLI (łyżeczka)
CURRY W PROSZKU (pół łyżeczki)
SÓL PIEPRZ
Do miseczki wsypujemy paprykę, curry, cukier, papryczkę chilli, szczyptę soli i pieprzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno imbir, oliwę, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, mieszamy. Odsączone tofu kroimy w ok 1cm kostkę, mieszamy z marynatą i schładzamy w lodówce. W międzyczasie kroimy papryki w wąskie paseczki, cebulę siekamy drobno. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy. Na patelni (woku) rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa i smażymy 4-5 minut by zmiękły. Dodajemy tofu (bez marynaty), 2 łyżki sezamu i smażymy chwilę, a gdy składniki się zrumienią dolewamy marynatę. Całość smażymy 1-2 minuty by ocet lekko odparował. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy do miseczek. Posypujemy resztą sezamu, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skórką startą z limonki. Gotowe!
Źródło:http://thefoodtime.com/stir-fry-z-tofu-z-imbirem-sezamem-i-limonka