ßßß Cookit - przepis na Krewetki na ostro w orientalnych smakach z warzywami z woka

Krewetki na ostro w orientalnych smakach z warzywami z woka

nazwa

Wykonanie

Danie z woka, aromatyczne, pikantne, smaczne, do którego niezbędny jest wok, najlepiej żeliwny, cała gama świeżych i dobrych produktów oraz chęci.
Składniki:
400 g świeżych krewetek (niegotowanych)
250 g chińskiego makaronu jajecznego
200 g pędów bambusa
2 ostre papryczki
1 brokuł
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
5 ząbków czosnku
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
1 marchew
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
1 limonka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sezamu uprażonego
2-3 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu
1 łyżeczka curry
Wykonanie:
Krewetki obrać z pancerzyków i ogonków, oczyścić, opłukać. Posiekać czosnek, imbir, papryczki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać odrobinę przypraw, dorzucić krewetki, chwilę smażyć, a następnie wyjąc i odstawić. Do woka dodać w kolejności: cebulę pokrojoną w piórka, marchew w paseczki, brokuł w różyczki, pędy bambusa, papryka w paseczki, przemieszać, chwilę smażyć (uwaga - nie mogą stracić chrupkości i koloru). Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, resztę przypraw, przemieszać ze wcześniej usmażonymi krewetkami, które powinny być delikatne i miękkie, dodać ugotowany makaron (według opisu na opakowaniu), zetrzeć skórkę z limonki (oczyszczonej i umytej). Przemieszać całość.
Na koniec posypać uprażonym sezamem.
Gotowe.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2015/01/krewetki-na-ostro-w-orientalnych.html