Wykonanie
Danie z woka, aromatyczne, pikantne, smaczne, do którego niezbędny jest wok, najlepiej żeliwny, cała gama świeżych i dobrych produktów oraz chęci.Składniki:400 g świeżych
krewetek (niegotowanych)250 g chińskiego
makaronu jajecznego200 g
pędów bambusa2
ostre papryczki1
brokuł2 łyżki posiekanego świeżego
imbiru5 ząbków
czosnku1
czerwona papryka2
czerwone cebule1
marchew200 ml
mleczka kokosowego1 łyżka
sosu sojowego1
limonka1 łyżeczka
cukru trzcinowego3 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka
sezamu uprażonego2-3 szczypty
soli morskiej2 szczypty
pieprzu1 łyżeczka
curryWykonanie:
Krewetki obrać z pancerzyków i ogonków, oczyścić, opłukać. Posiekać
czosnek,
imbir, papryczki, wrzucić na rozgrzany
olej, dodać odrobinę przypraw, dorzucić
krewetki, chwilę smażyć, a następnie wyjąc i odstawić. Do woka dodać w kolejności:
cebulę pokrojoną w piórka,
marchew w paseczki,
brokuł w różyczki,
pędy bambusa,
papryka w paseczki, przemieszać, chwilę smażyć (uwaga - nie mogą stracić chrupkości i koloru). Dodać
mleczko kokosowe,
sos sojowy,
sok z limonki, resztę przypraw, przemieszać ze wcześniej usmażonymi
krewetkami, które powinny być delikatne i miękkie, dodać ugotowany
makaron (według opisu na opakowaniu), zetrzeć skórkę z
limonki (oczyszczonej i umytej). Przemieszać całość.Na koniec posypać uprażonym
sezamem.Gotowe.
Smacznego.