Wykonanie
Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie.Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale to w kolejnych przepisach.Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam:
Krewetki z woka.Składniki:150 g
krewetek1 mały
brokuł1
marchew1/2
cukinii młodej2 cm świeżego
imbiru1
cebula5 ząbków
czosnku1 garść świeżych pędów
fasoli mung400 g
mleka kokosowego1
limonka200 g chińskiego
makaronu3 łyżki
sosu sojowego light1 łyżka
cukru brązowego1/2 łyżeczki
soli1 szczypta
pieprzu1 mała
ostra papryczka1 szczypta
kolendry w proszku1 łyżeczka
przyprawy curry4 łyżki
oleju sezamowegoWykonanie:Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone
krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany
czosnek,
imbir, papryczkę oraz pokrojon ą w piórka
cebulę, podsypać
przyprawami wraz z
cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki
marchew,
cukinię, różyczki
brokuły, przesmażyć całość, dodać
krewetki.Zalać
mlekiem kokosowym, wycisnąć
sok z limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.W miseczkach umieścić
makaron, dodać do niego przygotowane
krewetki z warzywami w sosie.
Smacznego !