ßßß Cookit - przepis na Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym

Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie.
Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale to w kolejnych przepisach.
Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka.
Składniki:
150 g krewetek
1 mały brokuł
1 marchew
1/2 cukinii młodej
2 cm świeżego imbiru
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 garść świeżych pędów fasoli mung
400 g mleka kokosowego
1 limonka
200 g chińskiego makaronu
3 łyżki sosu sojowego light
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu
1 mała ostra papryczka
1 szczypta kolendry w proszku
1 łyżeczka przyprawy curry
4 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek, imbir, papryczkę oraz pokrojon ą w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki.
Zalać mlekiem kokosowym, wycisnąć sok z limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
W miseczkach umieścić makaron, dodać do niego przygotowane krewetki z warzywami w sosie.
Smacznego !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/04/orientalny-makaron-z-krewetkami-i.html