Wykonanie
Nazwa tego popularnego dania wywodzi się od hiszpańskiego słowa "faja" - pas i jego zdrobniałej formy "fajita" paseczek. Co ma pasek do kawałków zgrillowanego
mięsa podawanego w pszennej lub kukurydzianej tortilli? Otóż pierwotnie fajitas przygotowywano z
wołowiny, z części nazywanej po angielsku "skirt steak" (po polsku "łata"), która przypomina szeroki pas. Jak się uważa, fajitas przygotowywane z pokrojonej w paski, uprzednio marynowanej
wołowiny były pierwotnie daniem meksykańskich cowboy'ów . W menu restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70. XX wieku, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z
wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z
wieprzowiny oraz z
kurczaka. W lokalach potrawa jest zwykle serwowana tak, by goście sami mogli przygotować własne fajitas - na małej patelence podawane są skwierczące kawałeczki
mięsa, a osobno tortille, dodatki (posiekana
cebulka, guacamole, salsa). W ten sposób każdy może doprawić je , jak lubi najbardziej. Fajitas z
kurczakaLubię, by fajitas były kolorowe, dlatego dodaję do niego różnokolorowe
papryki,
chili oraz świeżą
kolendrę. Dzięki nim danie nie tylko nabiera ciekawszego smaku, ale też ładnie się prezentuje. Jeśli chcesz, warzywa możesz marynować razem z
kurczakiem, ja jednak wolę, by zachowały swój oryginalny smak.2 podwójne
piersi z kurczaka1
czerwona papryka1 żółta lub
zielona papryka1 mała
papryczka chili2 małe,
czerwone cebule2 duże ząbki
czosnku1 pęczek
kolendry (same listki, drobno posiekane)2
lemonkisól,
pieprzszczypta kuminu
oliwa z oliwekdo podania:8 pszennych tortilliguacamolepikantna salsa z
pomidorówPierś z kurczaka umyj, odetnij nieładne fragmenty i pokrój na skos na paski o szerokości 1 cm. Przełóż do miski.Dodaj sok z 2
limonek, 2 łyżki
oliwy, połowę
kolendry, posiekaną
papryczkę chili oraz drobno posiekane ząbki
czosnku. Dopraw kuminem i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Wymieszaj, by
mięso pokryło się w marynacie. Przykryj miskę folia spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut do zamarynowania.W międzyczasie przygotuj warzywa.
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pokrój na wąskie paski o szerokości 4-5 mm.
Cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.Na patelni grillowej rozgrzej 1 łyżkę
oliwy. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, dodaj na nią zamarynowane
mięso. Smaż na mocnym ogniu ok. 1 minuty, po czym dodaj pokrojona
paprykę i
cebulkę.Smaż na średnim ogniu ok 8 minut, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione, a
kurczak dokładnie zrumieniony.Wyłóż gorące fajitas na podgrzany talerz lub podaj na stół wprost na patelni. Na podgrzaną tortillę nałóż porcję
mięsa, posyp
kolendrą i dodaj ulubiony sos.Tortilla z humusem, grillowaną
cukinią i
tofu [Jakub Kuroń gotuje]