Wykonanie
W zeszłą środę mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi (przepis) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej.Kuchnia grecka jest nie tylko kolorowa, ale też zdrowa i naprawdę smaczna.Polecam wypróbować na najbliższej biesiadzie przy grillu.Kebaby podałam z
sosem czosnkowym: przepis .:)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:4 pojedyncze
piersi z kurczakasok z połowy
cytryny2 -3 łyżki
oliwy3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęokoło 2 łyżeczek
suszonego oreganookoło 0,5 łyżeczki suszonego
tymiankuokoło 0,5 łyżeczki mielonej
kolendryokoło 0,5 łyżeczki
chilli w proszku
pieprzsól2 małe
cukinie1 duża
czerwona cebula2 duże
czerwone paprykiWykonanie:1. Piersi oczyść z błonek i tłuszczu. Pokrój na średnie kawałki.2. W misce wymieszaj piersi z
czosnkiem,
oliwą,
sokiem cytrynowym,
tymiankiem,
kolendrą,
oregano,
chilli,
solą i
pieprzem.3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.4. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania kebabów włóż drewniane patyczki do
wody. Mają nasiąkać
wodą.5. Pokrój
cukinie w talarki,
papryki i
cebulę na średnie kawałki.6. Na mokre patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki
papryki,
cebuli,
cukinii i
kurczaka7. Grilluj na aluminiowych tackach (opcjonalnie), aż do lekkiego zbrązowienia szaszłyków.
Smacznego :)