Wykonanie
Składniki2 porcje1 pojedyncza
pierś kurczaka (użyłam zagrodowego)1 ząbek
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1/2 czerwonej świeżej
papryki1/2
ananasaoliwa, cząstki
cytryny lub
limonkiPrzyprawy:
sól,
pieprz1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/3 łyżeczki
kurkumy1/3 łyżeczki
tymianku1/3 łyżeczki
chili w proszku1/2 łyżeczki wędzonej
papryki (lub słodkiej)Przygotowanie
Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 cm), włożyć do miski, doprawić startym
czosnkiem,
natką pietruszki oraz wszystkimi
przyprawami, dodać łyżkę
oliwy i wymieszać.
Ananasa pokroić na plastry, obkroić skórę, wyciąć środek, miąższ pokroić w kosteczkę takiej samej wielkości jak
kurczak. Podobnie pokroić
paprykę.Składniki nadziewać na patyczki i układać na tacce, następnie skropić łyżką
oliwy, doprawić
solą. Odstawić na pół godziny, w międzyczasie szaszłyki 2-3
razy obrócić.Dobrze rozgrzać patelnię, ułożyć szaszłyki i grillować w
sumie przez ok. 10 minut, w międzyczasie obracając. Podawać z cząstką
cytryny lub
limonki.