Wykonanie
Już raz prezentowałam Wam na blogu risotto z
owocami morza, ale po pierwsze było to blisko 2 lata temu, po drugie ze zwykłym
ryżem…miałam wtedy jeszcze małe pojęcie o wielu rzeczach…, a po trzecie i najważniejsze w końcu przekonałam się do
owoców morza! To risotto z
owocami morza robiłam już jakiś czas temu, ale w końcu nadarzyła się okazja, żeby je opublikować. Tematem przewodnim kolejnego spotkania w wirtualnej kuchni było właśnie risotto. Zobaczcie jakie risotto przygotowali inni blogerzy na dziś: Shinju, Mirabelka, Chantel, Panna Malwinna, Tomek, Dobromiła, Siaśka oraz
Maggie .* Risotto nie zostało przygotowane wg klasycznej włoskiej receptury
Składniki na 2 osoby:ok. 250 g mrożonej mieszkanki
owoców morza200 g
ryżu arborio0,5 litra
bulionu warzywnego2 łyżki
oliwy z oliweksok z 1
cytryny1 ząbek
czosnku1
szalotka1/2 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
chilli1/4 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1/2 pęczka
natki pietruszkiAby
owoce morza miały właściwą konsystencję (nie były zbyt gumowe) należy je gotować jedynie kilka minut, zatem tę czynność zostawiam na sam koniec. Najpierw gotuję
ryż w
bulionie (u mnie drobiowy własnej roboty) ok. 15 minut. Następnie przelewam
owoce morza wrzątkiem na sitku. Gdy obsiąkną, wrzucam je na rozgrzaną na podsmażony na
oliwie posiekany
czosnek i
cebulę. Przyprawiam
kurkumą,
chili,
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Dodaję
sok z cytryny i podsmażam wszystko ok. 3 minut. Następnie dodaję
ryż (z
bulionem, w którym się gotował), mieszam i chwilę gotuję, aby odparował nadmiar płynów. Ściągam z gazu i mieszam z posiekaną
natką. Podaję z
pomidorkami koktajlowymi i kieliszkiem
białego wina.Gdy tworzyłam ten wpis, w piekarniku była właśnie zapiekanka z
mozzarellą, na życzenie jednej z czytelniczek, wkrótce przepis na blogu!