ßßß
Składniki na 2 osoby:ok. 250 g mrożonej mieszkanki owoców morza200 g ryżu arborio0,5 litra bulionu warzywnego2 łyżki oliwy z oliweksok z 1 cytryny1 ząbek czosnku1 szalotka1/2 łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki chilli1/4 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu1/2 pęczka natki pietruszkiAby owoce morza miały właściwą konsystencję (nie były zbyt gumowe) należy je gotować jedynie kilka minut, zatem tę czynność zostawiam na sam koniec. Najpierw gotuję ryż w bulionie (u mnie drobiowy własnej roboty) ok. 15 minut. Następnie przelewam owoce morza wrzątkiem na sitku. Gdy obsiąkną, wrzucam je na rozgrzaną na podsmażony na oliwie posiekany czosnek i cebulę. Przyprawiam kurkumą, chili, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaję sok z cytryny i podsmażam wszystko ok. 3 minut. Następnie dodaję ryż (z bulionem, w którym się gotował), mieszam i chwilę gotuję, aby odparował nadmiar płynów. Ściągam z gazu i mieszam z posiekaną natką. Podaję z pomidorkami koktajlowymi i kieliszkiem białego wina.Gdy tworzyłam ten wpis, w piekarniku była właśnie zapiekanka z mozzarellą, na życzenie jednej z czytelniczek, wkrótce przepis na blogu!