Wykonanie
Dzisiaj przepis na naprawdę prosty włoski
makaron. To tradycyjne danie pochodzi z okolic Neapolu i sprowadza się do mieszanki spaghetti,
czosnku i
oliwy. Wystarczy dodać jeszcze
pietruszkę i
papryczkę chilli i mamy szybki, łatwy obiad na upalny letni dzień :)Składniki na dwie porcje:200 g spaghetti2 ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszkiświeża
papryczka chilli50 ml
oliwysól pieprzSpaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Chilli umyć, usunąć pestki i błonki i pokroić cienko. Przelać
oliwę na patelnie i do jego niewrzącej wrzucić
chilli. Od momentu kiedy zacznie skwierczeć, smażyć 2 minuty. Następnie dodać
płatki czosnku i smażyć minutę. Uważać, aby
czosnek nie zbrązowiał. Dodać
natkę pietruszki. Spaghetti po ugotowaniu osączyć i przesypać na patelnie do reszty składników. Dokładnie wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem i udekorować
pietruszką.