Wykonanie
autor przepisu ViolaWykorzystałam w nim pomysł znaleziony w przepisie z czosopisma.
200 g
zielonej soczewicy4 średniej wielkości obgotowanych
burakówsok z 2
cytryn10 ząbków
czosnku150 ml
oliwy z oliwek1 kostka
bulionu warzywnego1/2 pęczka
natki pietruszkisól,
pieprzSoczewicę zalać zimną
wodą, odstawić na 30min. Następnie odlać, przełożyć do garnka, wlać 1,5 l
wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temp. na średnią i gotować przez 25 min pod przykryciem. Dodać
buraki pokrojone w większą kostkę, przykryć gotować 10 min.
Dodać pokrojoną
natkę pietruszki ( nie posiekaną) oraz kostkę warzywną i gotować kolejne 10 min. nadal pod przykryciem. W
między czasie ( trzymaj się wymienionej kolejności)
czosnek przecinąć przez praskę, zalać
czosnek sokiem z cytryny, wymieszać. Tak przygotowaną zalewę dodać do
oliwy, wymieszać. Wracamy do zupy, dodajemy do niej naszą
czosnkową miksturę, mieszamy, przyprawić
solą i
pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minutek bez przykrycia.Podawać lekko przestudzoną.