Wykonanie
Dzisiaj razem z Panną Malwinną,
Maggie oraz Wojtkiem zapraszamy na pyszne kebaby drobiowe prosto z Libanu. Przepis na nie pochodzi z książki S. Hage The lebanes kitchen .
Składniki na 4 porcje:1 duży
filet z kurczaka (ok. 450 g)4 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
papryki1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
solisok z 1/2
cytryny3 łyżki
oliwy z oliwekjogurtowy sos czosnkowychlebki pita do serwowania (można kupić gotowe w sklepach luz zrobić samemu – niedługo postaram się je dla Was przygotować)1. Dzień przed planowanym podaniem kebabów, sporządzamy marynatę. Filet pokrojony w 2,5 cm kostkę przekładamy do miski. Dodajemy
przyprawy, drobno posiekany
czosnek,
sok z cytryny i
oliwę. Mieszamy, zakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy
kurczaka na noc do lodówki.2. Rozgrzewamy piekarnik w trybie grill do ok. 220 °C.3. Zamarynowane kawałki
kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (na środkową półkę) na ok. 15 minut. Podczas pieczenia przewracamy przynajmniej raz kawałki
mięsa.4. Serwujemy w chlebkach
pita wraz z
sosem czosnkowym i lekką
sałatką. Najlepiej
sałatką libańską .Przepis dodaję do IV Festiwalu Kuchni Arabskiej Panny Malwinny.