ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Cytrynowy morszczuk

Od kuchni..Cytrynowy morszczuk

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie dla osób dbających o linię. Tak przyprawiona ryba jest bardzo aromatyczna i smaczna. Osobiście wolę rybę smażoną, ale taka pieczona w piekarniku jest zdrowsza.. Można ją przyrządzić na obiad z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii .
Składniki
1 Filet z morszczuka
1 cytryna
oliwa z oliwek
tymianek
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
Wykonanie
Filet myjemy i osuszamy. Z połowy cytryny wyciskamy sok i łączymy go z wyciśniętym czosnkiem, następnie nacieramy rybę sokiem, tymiankiem i przyprawami, wkładamy do lodówki na 30 minut. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, drugą po ł ówkę cytryn y obieramy ze skóry i kroimy w plastry, które układamy na spód naczynia, następnie wykładamy rybę, kolejna warstwa z cytryn i na koniec polewamy odrobiną oliwy. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/03/od-kuchnicytrynowy-morszczuk.html