Wykonanie
Kolejne danie dla osób dbających o linię. Tak przyprawiona
ryba jest bardzo aromatyczna i smaczna. Osobiście wolę
rybę smażoną, ale taka pieczona w piekarniku jest zdrowsza.. Można ją przyrządzić na obiad z
ziemniakami i surówką lub samą surówką. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii .

Składniki1 Filet z
morszczuka1
cytrynaoliwa z oliwektymianeksól i
pieprz2 ząbki
czosnkuWykonanieFilet myjemy i osuszamy. Z połowy
cytryny wyciskamy sok i łączymy go z wyciśniętym
czosnkiem, następnie nacieramy
rybę sokiem,
tymiankiem i
przyprawami, wkładamy do lodówki na 30 minut. Naczynie żaroodporne skrapiamy
oliwą, drugą po ł ówkę
cytryn y obieramy ze skóry i kroimy w plastry, które układamy na spód naczynia, następnie wykładamy
rybę, kolejna warstwa z
cytryn i na koniec polewamy odrobiną
oliwy. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.






opracowała Edyta