ßßß
Bakłażany przywędrowały do nas z Azji, podobno najpierw zajadali się nimi mieszkańcy Indii i Chin. Teraz jest to bardzo popularne warzywo w kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na kawior z bakłażana poznałam na warsztatach kuchni żydowskiej w JCC w Krakowie. Ponieważ smak tego kawioru – pasty przypadł mi do gustu postanowiłam podzielić się „tym co dobre” z rodziną.
Składniki:bakłażan- 2 szt,czosnek – 3 ząbki,cytryna – 1 szt,oliwki czarne – 20/30 szt,oliwa z oliwek – 2 łyżki,natka pietruszki – 2 pęczki,sól, pieprz, papryka chilli do smaku.PrzygotowanieBakłażany umyć a następnie przekroić wzdłuż i ponacinać. Czosnek obrać i pokroić w plastry. W każde nacięcie bakłażana włożyć plaster czosnku. Przygotowane bakłażany ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut w temperaturze 200 C.Posiekać drobno czarne oliwki i umytą natkę pietruszki. Wycisnąć sok z cytryny. Łyżeczką wyjąć miąższ z upieczonego bakłażana i pokroić go w miarę możliwości drobno. Wymieszać razem bakłażany oliwki, pietruszkę a potem doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą pieprzem i ostra papryką. Podawać, np. z pieczywem.