Wykonanie
Cykl przepisów o szparagach ciągle trwa jednak, żeby Wam się nie znudziły, wrzucam dziś coś z
bakłażana. Pasta do
pieczywa, do
ryby a nawet do
makaronu:)Ps. Podekscytowana przeprowadzką z dnia na dzień coraz bardziej;)
Składniki:jeden duży
bakłażan (450 g)3 łyżki prażonych pestek
słonecznika1-2 duże ząbki
czosnkupół pęczka listków
natki pietruszkisok z ok połowy
cytrynykila łyżek dobrej
oliwysól,
pieprzPrzygotowanie:
Bakłażana upieczcie w temperaturze 200 stopni aż będzie bardzo miękki pod naciskiem. Przekrójcie go następnie na pół i łyżką wyjmijcie cały miąższ do pojemnika blendera. Dodajcie wyciśnięty przez praskę
czosnek,
pestki słonecznika, listki
natki,
sok z cytryny i kilka łyżek
oliwy. Dokładnie wszystko zmiksujcie na gładką pastę. Doprawcie
solą i
pieprzem. W razie potrzeby dodajcie więcej
oliwy i/lub
soku z cytryny tak, żebyście uzyskali odpowiednią dla siebie konsystencję.Ja podałam z grzankami a Wy podajcie jak wolicie:)