Wykonanie
Składniki:300 g
piersi z kurczaka1
czerwona papryka1
cukinia1
czerwona cebula1
papryczka chilli (opcjonalnie)
Przyprawy:
oliwa z oliwek około 2-3 łyżki
sól,
pieprz1 łyżeczka
kurkumypo 2 łyżeczki
suszonego oregano i suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 łyżeczki ziaren
kopru włoskiego1 łyżeczka mielonej
papryki w proszkupo 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry oraz
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej wędzonej
papryki (opcjonalnie)Dodatki: Tzatziki1/2
ogórka1 kubeczek
jogurtu naturalnego (może być grecki ale nie musi)1 ząbek
czosnkugarść
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę,
cukinię kroimy w około 0.5 cm plasterki,
czerwoną cebulę w ćwiartki i następnie rozdzielamy na warstwy, natomiast
paprykę kroimy w cząstki podobnej wielkości co pozostałe składniki.
Chilli kroimy w kosteczkę.
Kurczaka i
chilli wkładamy do jednego naczynia, dodajemy łyżkę
oliwy,
sól pieprz oraz:
tymianek,
koper włoski,
kolendrę,
kmin rzymski,
kurkumę oraz
paprykę w proszku (zwykłą i wędzoną); dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę .
Cukinię,
paprykę oraz
cebulę wkładamy do drugiego naczynia, dodajemy
oliwę,
sól,
pieprz,
oregano oraz
bazylię, mieszamy i odstawiamy.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno po kawałku
kurczaka,
cukinii,
papryki i
cebuli aż do skończenia składników (mi wyszło 6 szaszłyków).Szaszłyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Możemy je oczywiście też zrobić na grillu albo na patelni grillowej.Tzatziki:
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na trochę aż odcieknie z niego
woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy
jogurt, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
koperek oraz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Inspiracja tu