ßßß Cookit - przepis na Kolorowe szaszłyki z kurczaka z warzywami

Kolorowe szaszłyki z kurczaka z warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
300 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 czerwona cebula
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
Przyprawy:
oliwa z oliwek około 2-3 łyżki
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
po 2 łyżeczki suszonego oregano i suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka mielonej papryki w proszku
po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry oraz kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
Dodatki: Tzatziki
1/2 ogórka
1 kubeczek jogurtu naturalnego (może być grecki ale nie musi)
1 ząbek czosnku
garść koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę, cukinię kroimy w około 0.5 cm plasterki, czerwoną cebulę w ćwiartki i następnie rozdzielamy na warstwy, natomiast paprykę kroimy w cząstki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Chilli kroimy w kosteczkę.
Kurczaka i chilli wkładamy do jednego naczynia, dodajemy łyżkę oliwy, sól pieprz oraz: tymianek, koper włoski, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę oraz paprykę w proszku (zwykłą i wędzoną); dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę . Cukinię, paprykę oraz cebulę wkładamy do drugiego naczynia, dodajemy oliwę, sól, pieprz, oregano oraz bazylię, mieszamy i odstawiamy.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno po kawałku kurczaka, cukinii, papryki i cebuli aż do skończenia składników (mi wyszło 6 szaszłyków).
Szaszłyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Możemy je oczywiście też zrobić na grillu albo na patelni grillowej.
Tzatziki: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na trochę aż odcieknie z niego woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy jogurt, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja tu
Źródło:http://www.followthetaste.pl/kolorowe-szaszlyki-z-kurczaka-z-warzywami